Succeed.cz/Fórum/Jak začít spořit peníze na důchod?

Jak začít spořit peníze na důchod?

Přemýšlím o tom, jak bych měl začít spořit na důchod, ale vůbec nevím, kde začít. Vždycky jsem si říkal, že je to ještě daleko a mám spoustu času, ale teď se mi zdá, že by bylo dobré udělat první krok. Nevím, kolik peněz bych měl měsíčně odkládat a jestli jsou nějaké speciální způsoby úspor pro důchod. Co byste mi doporučili? Mám začít s nějakým spořicím účtem, nebo radši investovat do něčeho jiného? Zajímalo by mě, jaké jsou výhody a nevýhody různých možností. Také bych chtěl vědět, zda existují nějaké státní programy nebo příspěvky, které by mi mohly pomoci s tímto procesem. Jaké jsou vaše zkušenosti? Je lepší mít peníze uložené v bance nebo investovat do akcií či nemovitostí? A co když mám jen malou částku na začátku? Jak se s tím dá pracovat? Myslím, že bych měl mít nějaký plán, ale co všechno bych měl zohlednit? Jak se dá zjistit, kolik peněz budu potřebovat na důchod? Budu v tomhle potřebovat nějakého odborníka, nebo si můžu poradit sám? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu nevím, kde začít a rád bych slyšel názory lidí z této komunity.

187 slov
1.9 minut čtení
6. 6. 2023
Aleš Bednář

Je super, že už teď na důchod myslíš. Začít spořit je fakt důležitý. Můžeš začít třeba s nějakým spořicím účtem, kde si budeš odkládat menší částky. Je to bezpečný a můžeš mít peníze kdykoliv k dispozici. Pokud jsi ale ochotný riskovat víc, zvaž investice do akcií, fondů nebo nemovitostí. Tam sice můžeš přijít o peníze, ale potenciál růstu je větší.

Co se týče toho, kolik spořit, tak záleží na tvých cílech a příjmech. Obecně se doporučuje odkládat aspoň 10-15% příjmu, pokud to jde. Určitě mrkni na možnosti státních příspěvků jako je třetí pilíř důchodového spoření. Můžeš tak dostat nějaké bonusy navíc.

Na plánování důchodu je dobrý mít představu o tom, kolik peněz chceš mít na konci. Existují kalkulačky online, co ti pomůžou spočítat, kolik bys měl odkládat podle věku a očekávaného důchodu. Odborník ti může pomoct s konkrétními návrhy, ale spoustu informací najdeš i sám.

A i pokud máš jen malou částku na začátku, to nevadí, lepší začít s něčím než vůbec. Hlavní je, aby ses do toho dostal a vytvářel si zvyky. Takže hurá do toho!

174 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2023
Martin Zajíc

Spoření na důchod je fakt důležitý téma, i když se to může zdát daleko. Začít můžeš klidně s malou částkou, důležitý je mít nějakou pravidelnost. Měsíčně si třeba odkládej minimálně 10–15% ze svýho platu, pokud to jde. Co se týče variant, spořicí účet je sice bezpečnej, ale úroky jsou dneska většinou dost slabý. Na druhou stranu investice do akcií nebo fondů může přinést víc, ale nese to riziko. Nemovitosti jsou taky fajn, ale potřebuješ větší částku na začátek a víc času.

Stát má nějaký programy, jako je penzijní připojištění nebo doplňkový penzijní spoření, kde ti můžou přispět. Zjistit kolik peněz budeš potřebovat na důchod je složitý, záleží na životním stylu a nákladech. Odborník ti může pomoct s plánem, ale spoustu informací si najdeš i sám online. Nezapomeň si udělat nějakou rezervu na nečekaný výdaje a hlavně začni co nejdřív! Čím dřív začneš, tím míň musíš měsíčně šetřit.

146 slov
1.5 minut čtení
21. 9. 2023
Olga Havlová
Succeed.cz/Články/Chytré úspory
Jak plánovat dlouhodobé úspory pro budoucnost?Efektivní tipy a strategie pro plánování úspor na důchod či vzdělání pro děti, včetně výhod různých spořicích produktů.
1000 slov
10 minut čtení
25. 9. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky