Succeed.cz/Fórum/Jak najít svou cílovou skupinu na internetu?

Jak najít svou cílovou skupinu na internetu?

Když se snažím rozjet své podnikání na internetu, pořád mě trápí otázka, jak vlastně najít tu správnou cílovou skupinu. Mám pocit, že je to klíčové pro úspěch, ale nevím, kde začít. Zkoušel jsem různé metody, jako jsou průzkumy nebo sociální sítě, ale pořád mi to připadá jako střílení naslepo. Jak zjistit, kdo by se mohl zajímat o mé produkty nebo služby? Jaké nástroje nebo strategie byste doporučili pro identifikaci potenciálních zákazníků? Vím, že je důležité znát demografické údaje a zájmy lidí, ale jak se k tomu dostat? Je lepší se zaměřit na konkrétní platformy jako Facebook nebo Instagram, nebo bych měl zkusit i něco jiného? A navíc, jak si ověřit, že má cílová skupina opravdu odpovídá tomu, co nabízím? Je to všechno tak matoucí a chtěl bych slyšet vaše názory a zkušenosti. Jak jste vy osobně našli svou cílovou skupinu a co vám pomohlo v tomhle procesu?

147 slov
1.5 minut čtení
14. 6. 2020
Bohuslav Vondra
Bohuslav Vondra

Když hledáš cílovku, tak to chce zkusit víc než jen průzkumy a sociální sítě. Začal bych tím, že se zaměříš na znalosti v oboru. Podívej se na konkurenci, kdo je jejich zákazník, co kupují a jaké mají recenze. To ti může hodně napovědět. Pak můžeš zkusit Google Analytics, jestli už máš web – podívej se, kdo k tobě chodí, odkud jsou a co je zajímá.

Dále doporučuji použít Facebook Audience Insights nebo Instagram Insights – ty ti ukážou demografii lidí, kteří už sledují tvou stránku nebo podobné profily. Také se neboj zapojit nějaké skupiny na Facebooku nebo fórech, kde se o tvém oboru mluví. Tam můžeš získat cenné informace o tom, co lidi zajímá a jaké mají potřeby.

A nezapomeň ověřit, jestli tvé produkty opravdu odpovídají tomu, co shánějí. Zkus udělat jednoduchý test – nabízej něco malého jako pilotní verzi a koukej na reakce. To ti hodně řekne. Jo a klidně zkoušej víc platforem, když to budeš mít rozdělené podle různých skupin.

Nezapomínej, že to chce čas a experimentování, ale když to uděláš správně, najdeš svou cílovku.

175 slov
1.8 minut čtení
12. 8. 2024
Radka Hrušková
Radka Hrušková

Zdravím, tak k tomu hledání cílovky mám pár tipů. První věc, co bych udělal, je prozkoumat konkurenci. Podívej se, kdo je jejich zákazník, jaké mají reklamy a co funguje. Pak zkus využít Google Analytics nebo sociální sítě – tam se dá zjistit demografie lidí, co už tvoje posty sledují. Taky bych doporučil zapojit se do různých online skupin a fór, kde se pohybují lidi, které by to mohlo zajímat. Tam můžeš i hodit nějaký dotaz nebo anketu, abys viděl zájem o tvůj produkt/službu. Když už máš nějaké základní info, tak testuj různé reklamy na Facebooku nebo Instagramu – uvidíš, co bude nejvíce fungovat. A pokud to jde, snaž se získávat zpětnou vazbu od lidí, co už něco koupili nebo vyzkoušeli. Tak si ověříš, jestli tvá cílovka sedí. Je to běh na dlouhou trať, ale postupně to půjde.

137 slov
1.4 minut čtení
13. 8. 2024
Dana Vondrová
Dana Vondrová