Succeed.cz/Fórum/Jak se motivovat, abych začal podnikat?

Jak se motivovat, abych začal podnikat?

Zdravím všechny, potřeboval bych se s vámi podělit o svůj problém, který mě trápí už nějakou dobu. Vždycky jsem měl v hlavě nápady na vlastní podnikání, ale když přijde na to, abych to opravdu rozjel, tak se dostavuje nějaký strach nebo obavy. Jak se vlastně motivovat k tomu, abych udělal ten první krok? Mám pocit, že jsem ve svém životě na křižovatce – chci podnikat a být svým pánem, ale zároveň mám k tomu spoustu výmluv. Nevíte, jak překonat tu lenost nebo strach z neúspěchu? Často čtu různé příběhy úspěšných podnikatelů a mám pocit, že jsou schopní všechno zvládnout a já jsem na tom úplně jinak. Jak si tedy říct, že do toho půjdu? Mám si třeba napsat cíle na papír nebo se obklopit lidmi, kteří už podnikají? Co byste doporučili jako první krok k tomu, jak překonat ten apatycký pocit a konečně se pustit do něčeho nového? A co třeba motivace z knih nebo vzdělávacích kurzů? Myslíte si, že mi to může pomoct se nakopnout? Snažím se najít nějaký způsob, jak v sobě probudit tu touhu po podnikání a zrealizovat své nápady. Jak jste to měli vy? Co vám pomohlo zbavit se obav a konečně začít podnikat? Díky za vaše tipy a rady!

204 slov
2 minut čtení
11. 12. 2022
Kristýna Odehnalová

Hele, úplně rozumím, tohle má hodně lidí. První krok je fakt nejtěžší, ale zkus si to rozdělit na menší úkoly. Napiš si, co všechno potřebuješ udělat, a začni od těch nejjednodušších věcí. Třeba si udělej plán, co chceš podnikat a jaké kroky tě k tomu dovedou. Obklop se lidma, kteří už podnikají, to tě nakopne. Můžeš se od nich hodně naučit a i jejich motivace tě může nakazit. Knihy a kurzy jsou skvělý, ale nezapomeň na praxi. Zkus se zaregistrovat na nějaké networkingové akce nebo workshopy, kde potkáš podobné lidi a třeba dostaneš super tipy. Neboj se neúspěchu – každej úspěšnej podnikatel měl spoustu pádů předtím, než to vyšlo. Takže vzhůru do toho! Začni malýma krokama a uvidíš, co se stane.

121 slov
1.2 minut čtení
25. 10. 2023
Marcela Lacinová

Takže, co se motivace týče, tady je pár tipů. Nejlepší je prostě začít s malým krokem, třeba si vybrat jeden nápad a udělat pro něj nějaký základní plán. Napiš si, co všechno bys potřeboval udělat, třeba i včetně toho, co tě brzdí. Můžeš si to napsat na papír nebo do počítače, ale hlavně to musí být konkrétní.

Další věc, která může pomoct, je obklopit se lidmi, co už podnikají – jejich zkušenosti tě můžou nakopnout a dodají ti odvahu. Můžeš taky zkusit nějaké workshopy nebo kurzy, kde se setkáš s podobně smýšlejícíma lidma. Je dobrý mít kolem sebe podporu, když se ti něco nedaří.

A co se týče strachu z neúspěchu – to má asi každý, ale vzpomeň si na úspěšné podnikatele, kteří prošli spoustou neúspěchů, než to rozjeli. Zkus přemýšlet o neúspěchu jako o lekci, ze které se dá učit.

Nakonec si dej nějaké realistické cíle. Klidně krátkodobé! A pak sleduj svůj pokrok. Tím si udržíš motivaci. Pokud ti to pomůže, tak si klidně čti knihy o podnikání nebo sleduj videa na YouTube - spousta lidí tam sdílí užitečné rady.

Hlavně se neboj udělat ten první krok, i kdyby byl malý! Takže do toho!

192 slov
1.9 minut čtení
10. 9. 2024
Anna Havelková
Succeed.cz/Články/Motivace a disciplína
Kde hledat inspiraci na cestě k úspěchu?Objevte různé zdroje inspirace, které vám pomohou na vaší cestě k úspěchu, od knih a podcastů po přírodu a networking.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky