Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit prokrastinace na můj projekt?

Jak se zbavit prokrastinace na můj projekt?

Mám takový problém, který se zdá být stále náročnější a nevím, co s tím. Jde o prokrastinaci, která mě úplně paralyzuje, když se snažím pracovat na svém projektu. Sice mám spoustu nápadů a plánů, ale každou chvíli mě něco rozptýlí nebo prostě jenom zůstávám sedět a dělám vůbec nic. Vím, že je důležité udělat pokrok, ale jakmile se dostanu k práci, začne mě přepadávat strach z toho, že to nebude dokonalé. Někdy si říkám, že bych měl začít s něčím menším nebo jednodušším, ale pak skončím tím, že nesplním ani tyto úkoly. Proto bych rád věděl, jak se mohu zbavit této prokrastinace a konečně se pohnout kupředu. Jaké techniky nebo strategie jste použili vy? Mám zkusit stanovit si konkrétní cíle a termíny? Nebo je lepší najít si nějakého partnera na zodpovědnost? Co třeba používat aplikace na sledování času? Děkuji za rady!

141 slov
1.4 minut čtení
29. 5. 2021
Veronika Vrbová

Jo, prokrastinace je peklo. Mě vždycky pomáhá rozdělit si úkoly na menší části. Třeba místo toho, abych si řekl, že musím napsat celou kapitolu, tak si dám cíl napsat jen pár odstavců. A fakt to funguje, protože když začnu, tak pak většinou pokračuju. Taky zkus nastavit si časovač – třeba 25 minut práce a 5 minut pauza (Pomodoro technika). Mně to pomáhá se soustředit a pak se fakt nemám šanci rozptýlit. Partner na zodpovědnost je taky dobrý nápad – když víš, že někdo čeká na tvé pokroky, tak se ti chce víc do práce. A co se týče dokonalosti? To je past! Nikoho nezajímá, jestli je to dokonalé hned na začátku. Prostě začni, a postupně to doladíš. Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Zuzana Vojtěchová

Prokrastinace je fakt peklo, to znám. Zkus si nastavit malé a jasné cíle, třeba na den nebo týden. Když si rozložíš projekt na menší úkoly, bude to snazší. Klidně si dej termíny, ale ne moc přísné, spíš takové, aby tě motivovaly. Další tip je najít někoho, kdo ti bude dýchat na krk – ideálně kámoš nebo někdo z oboru, s kým můžete procházet pokroky. A co se týče sledování času, nějaká apka ti může pomoct vidět, jak trávíš čas. Někdy je fajn i prostě vypnout telefon a soustředit se jen na práci. Také nezapomeň na pauzy, ty jsou důležitý. Drž se!

101 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Roman Vaculík
Succeed.cz/Články/Motivace a disciplína
Jak překonat prokrastinaci: Klíčové strategie pro udržení focusuObjevte účinné techniky a tipy, jak se vypořádat s prokrastinací a zvýšit svou produktivitu. Naučte se, jak se soustředit na úkoly a dosáhnout svých c...
1000 slov
10 minut čtení
21. 11. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky