Succeed.cz/Fórum/Jak začít s tvorbou online kurzu, když vůbec nevím, o čem točit?

Jak začít s tvorbou online kurzu, když vůbec nevím, o čem točit?

Přemýšlím o tom, že bych chtěl začít s tvorbou online kurzu, ale mám pocit, že jsem úplně na mrtvém bodě. Je mi jasné, že online kurzy jsou dneska velkým hitem a že spousta lidí si na nich dokáže vydělat, ale já prostě nevím, kde začít. Často čtu o tom, jak je důležité mít nějaké téma nebo specializaci, ve které by člověk měl nějakou expertízu. Jenže já mám široké zájmy a nevím, co by mohlo zaujmout ostatní. Jakým způsobem si vybrat téma pro svůj kurz, když se mi zdá, že nic nemám dostatečně našlápnuté? Možná bych mohl udělat něco o něčem, co mě baví, ale mám strach, že to nebude pro ostatní zajímavé. Jak zjistit, co lidé chtějí a co by se prodávalo? Můžete mi poradit nějaké tipy nebo postupy? Třeba jak udělat brainstorming nápadů nebo jak se inspirovat od ostatních tvůrců? Nechci se do toho pustit bez přípravy a mít pocit, že jsem jenom ztratil čas. A taky mě zajímá, jak moc důležité je mít zkušenosti v oboru nebo jestli stačí jen nadšení a chuť se učit. Co si o tom myslíte? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už mají zkušenosti s tímto procesem alebo třeba i někoho, kdo začínal stejně jako já a jak to zvládl. Děkuju moc za odpovědi!

211 slov
2.1 minut čtení
10. 8. 2024
Zdeněk Stehlík
Zdeněk Stehlík

Není to jednoduchý úkol, ale začít s online kurzem můžeš třeba tím, že se zamyslíš nad svými zájmy. Udělej si seznam věcí, co tě baví, nebo co umíš. Můžeš zkusit brainstormovat, třeba si sedni a piš bez přemýšlení, co ti přijde na mysl. Pak se podívej na trendy, co lidi chtějí. Prozkoumej weby jako Udemy nebo Coursera a zjisti, jaké kurzy jsou populární. Můžeš klidně inspirovat od ostatních, ale dej tomu svůj osobní twist. A co se týče zkušeností – někdy stačí být nadšený a mít chuť se učit. Lidi často ocení autentický přístup víc než dokonalost. Zkus začít s něčím menším, třeba krátkým workshopem nebo sérií videí a uvidíš, co funguje. Hlavně nebuď nervózní z toho, že nemáš všechno promyšlené hned na začátku.

124 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2024
Denisa Dušková
Denisa Dušková

Zkus se zamyslet nad tím, co tě baví a v čem máš nějaké zkušenosti, i když si to třeba nepřipouštíš. Můžeš mít koníčky, které bys mohl přetavit do kurzu, třeba vaření, programování, nebo nějaký sport. Zkus si napsat seznam všech věcí, které tě zajímají a které umíš, a pak si zjisti, co lidi hledají na internetu – třeba přes Google Trends nebo na sociálních sítích. Uvidíš, jestli je o něco zájem. Často stačí mít nadšení a chuť se podělit o to, co víš. Klidně se inspiruj od ostatních tvůrců – sleduj jejich kurzy, zjisti, co dělají dobře a co bys mohl udělat jinak. Není nutné být expert, důležitější je autenticita a to, že umíš něco předat. A nezapomeň – začínání je vždycky těžký, ale každá zkušenost ti pomůže posunout se dál.

131 slov
1.3 minut čtení
28. 12. 2024
Milena Havlíčková
Milena Havlíčková