Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mě stres brzdí v kreativitě?

Co dělat, když mě stres brzdí v kreativitě?

Stres je něco, co zná asi každý z nás, ať už v práci, při studiu nebo v osobním životě. Mám pocit, že poslední dobou mě stresování přímo paralyzuje a brání mi to rozvíjet moji kreativitu, což je pro mě zásadní. Mám rád umění a design, ale když přijde na to, abych se pustil do nových projektů nebo nápadů, cítím, jak mi vlivem stresu chybí inspirace a jasná mysl. Dokonce i jednoduché věci se mi zdají být složité a já ztrácím motivaci. Zajímalo by mě, zda někdo z vás má podobnou zkušenost? Jak jste se s tímto problémem vyrovnali? Pomohlo vám něco konkrétního? Zkoušel jsem různé techniky jako meditaci nebo cvičení, ale ne vždy to funguje. Chtěl bych najít způsob, jak se uvolnit a zase začít myslet kreativně. Je nějaký tip nebo metoda, co byste doporučili? Jak si udržujete pozitivní myšlení a inspiraci i v těžkých obdobích? Co dělat, když máte pocit, že vás tlak okolí nebo vlastní očekávání drží zpátky od tvůrčí činnosti? Jak se dá překonat ten blok a najít v sobě znovu radost z tvůrčí práce?

178 slov
1.8 minut čtení
5. 3. 2021
Bedřich Strnad

Stres může fakt zabít kreativitu, to znám. Někdy prostě musím na chvíli vypnout. Zkus třeba jít ven, projít se. Příroda mě vždycky nakopne, i když to zní jako klišé. Pokud to nepomůže, zkuste si zavést nějaký rituál. Třeba si každý den vyhradit hodinku na malování nebo psaní, bez ohledu na to, co z toho vznikne. Tlak na výsledek může přidávat stres. A jo, meditace je fajn, ale ne každému sedí. Zkoušel jsem i journaling - prostě napsat, co cítíš, bez přemýšlení. Pomohlo mi to uvolnit hlavu. Nebo se inspirovat jinými umělci - podívat se na filmy, přečíst knihu nebo navštívit galerii. Skvělý způsob, jak najít novou motivaci a nápady. A nezapomeň, že není nutné být pořád dokonalý. Občas je dobré prostě dělat něco pro radost.

125 slov
1.3 minut čtení
6. 4. 2024
Ivana Kovaříková

Hele, tohle znám. Když na mě spadne stres, tak se mi taky všechno zdá složitý a kreativita někde zmizí. Zkusil jsem pár věcí, co mi pomohly. Třeba jsem si začal psát deník, ne jenom o tom, co dělám, ale i o tom, co mě trápí. To mi trošku ulevilo a uvolnilo hlavu. Taky pomůže dělat si pauzy – jít ven, projít se, nebo něco úplně jiného než umění. Někdy stačí jen vypnout mozek na chvíli a nechat myšlenky volně plynout. A zkusit se nebát udělat si něco „špatně“ – prostě experimentovat. Když nemám tlak na výsledek, najednou přijde i ta inspirace. Někdy se mi osvědčily i skupinový aktivity s lidma, co mají podobný zájmy – to nakopne energii a motivaci. Takže doporučuju hledat způsoby, jak se odpojit od očekávání a prostě si užít proces.

134 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
David Jirásek
Succeed.cz/Články/Úspěšné návyky
Relaxace jako klíč k úspěchu: Jak profesionálové zvládají stres a podporují kreativituObjevte, jak úspěšní lidé integrují relaxační techniky do svých denních rutin, aby zvládali stres a podporovali svou kreativitu.
1000 slov
10 minut čtení
3. 1. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky