Succeed.cz/Fórum/Které platformy nabízejí nejlepší příležitosti pro investice do start-upů?

Které platformy nabízejí nejlepší příležitosti pro investice do start-upů?

Zajímalo by mě, na jaké platformy bych se měl zaměřit, pokud chci investovat do start-upů. Slyšel jsem o různých webových stránkách, které se zaměřují na crowdfunding nebo různé investiční fondy, které hledají nové talenty a inovativní projekty. Je tu tolik možností, že je to pro mě trochu matoucí. Mám pocit, že některé platformy nabízejí lepší příležitosti než jiné, ale nevím, jak je porovnat. Co se týče poplatků, transparentnosti a úspěšnosti projektů, jak to vlastně vypadá? Taky bych chtěl vědět, jestli existují nějaké platformy, které se specializují na určité oblasti jako technologie, zdravotnictví nebo ekologické projekty. Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do start-upů přes tyto platformy? Měli jste nějaké dobré nebo špatné zážitky? Jak si vybrat, do čeho investovat a na co si dát pozor? Děkuji za jakékoli tipy a doporučení!

131 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2024
Pavel Martínek
Pavel Martínek

Pokud chceš investovat do start-upů, tak je fajn kouknout na platformy jako Seedrs, Crowdcube nebo Kickstarter. Tyhle jsou celkem populární a nabízejí různé projekty, co se týče poplatků a transparentnosti, tak to záleží na konkrétní platformě, ale většinou si berou nějaký procentní podíl z investice. Je důležitý si přečíst podmínky a hodnocení projektů, než do něčeho vrazíš prachy.

Některý platformy se specializujou na určité odvětví – například Indiegogo má dost tech a kreativních projektů, zatímco StartEngine se zaměřuje víc na firmy, co chtějí růst.

Osobně jsem měl pár dobrých zkušeností s Crowdcube, projekt, do kterýho jsem investoval, se rozjel a vypadá to nadějně. Ale pozor, taky můžeš narazit na projekty, co skončí špatně. Důležitý je udělat si svůj vlastní průzkum, zhodnotit tým za projektem a nenechat se unést hype. Rozhodně je lepší investovat do něčeho, čemu rozumíš. Takže pokud máš nějaký oblíbený obor, hledej tam.

145 slov
1.5 minut čtení
10. 11. 2024
Vladimíra Stará
Vladimíra Stará

Investování do start-upů může být fakt zajímavý, ale je pravda, že je toho dost. Třeba platformy jako Seedrs nebo Crowdcube jsou hodně populární a nabízejí široký výběr projektů. Mají i docela dobrou transparentnost ohledně poplatků a úspěšnosti projektů. Pokud tě zajímají konkrétní sektory, jako třeba technologie nebo zdravotnictví, tak se podívej na platformy jako AngelList nebo FundersClub, ty se na to zaměřují víc.

Co se týče poplatků, tak si dej pozor, že některé platformy si rády strhnou procenta z investice a nejen to, ale taky z výnosů, když se projekt zadaří. Předtím než investuješ, je dobrý si projít historii projektů a jak byly úspěšné, to ti dá lepší obrázek.

Z osobní zkušenosti bych doporučil začít s menšími částkami, dokud si nezískáš důvěru v platformu a projekty. Je tam dost riziko a občas narazíš na projekty, co skončí fiaskem. Takže buď obezřetný a diversifikuj svoje investice! Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Libor Vorel
Libor Vorel