Jak si vybrat správného mentora v oblasti investic?
Když přemýšlím o tom, jak začít investovat a přitom se vyhnout všem těm chybám, které by mě mohly stát spoustu peněz, napadá mě jedna zásadní věc – potřebuju mentora. Jenže jak si vlastně vybrat toho správného? Co všechno bych měl zohlednit, když hledám někoho, kdo mi pomůže proniknout do světa investic? Je důležité, aby měl ten mentor nějaké zkušenosti, nebo stačí, když se v oboru orientuje? Jak moc by měl být úspěšný? Měly by to být jeho osobní úspěchy na poli investování, nebo je důležitější, že má zkušenosti s vedením lidí a předáváním znalostí? A co jeho styl komunikace – je lepší mít mentora, který je přísný a náročný, nebo spíše někoho přátelského a trpělivého? Co říkáte na to, když má mentor nějaké online kurzy nebo blogy – znamená to, že ví, co dělá, nebo je to spíš marketingový trik? Jak zjistit, zda má mentor dobré reference? Měl bych se podívat na jeho sociální sítě a recenze od bývalých mentees? A co vztah mezi mentorem a mentee – je důležité mít podobné názory na investice a finance, nebo se můžeme inspirovat různými pohledy? Jak vybalancovat svůj vlastní styl investování s tím, co mi chce mentor předat? Opravdu může mít mentor zásadní vliv na moje rozhodování a úspěch v investování? Kdybych chtěl začít s nějakým konkrétním typem investování jako jsou akcie nebo nemovitosti, měl bych hledat někoho se specializací v příslušném oboru? Jak moc by mělo hrát roli to, kde mentor žije – je lepší mít někoho z mé země nebo mohu spolupracovat i s někým ze zahraničí? Jaké otázky bych mu měl položit při prvním setkání, abych zjistil, jestli je to ten pravý pro mě? A konečně – kolik času bych měl být ochoten mu věnovat, abychom spolu mohli efektivně pracovat na mém rozvoji?