Succeed.cz/Fórum/Jak si vybrat správného mentora v oblasti investic?

Jak si vybrat správného mentora v oblasti investic?

Když přemýšlím o tom, jak začít investovat a přitom se vyhnout všem těm chybám, které by mě mohly stát spoustu peněz, napadá mě jedna zásadní věc – potřebuju mentora. Jenže jak si vlastně vybrat toho správného? Co všechno bych měl zohlednit, když hledám někoho, kdo mi pomůže proniknout do světa investic? Je důležité, aby měl ten mentor nějaké zkušenosti, nebo stačí, když se v oboru orientuje? Jak moc by měl být úspěšný? Měly by to být jeho osobní úspěchy na poli investování, nebo je důležitější, že má zkušenosti s vedením lidí a předáváním znalostí? A co jeho styl komunikace – je lepší mít mentora, který je přísný a náročný, nebo spíše někoho přátelského a trpělivého? Co říkáte na to, když má mentor nějaké online kurzy nebo blogy – znamená to, že ví, co dělá, nebo je to spíš marketingový trik? Jak zjistit, zda má mentor dobré reference? Měl bych se podívat na jeho sociální sítě a recenze od bývalých mentees? A co vztah mezi mentorem a mentee – je důležité mít podobné názory na investice a finance, nebo se můžeme inspirovat různými pohledy? Jak vybalancovat svůj vlastní styl investování s tím, co mi chce mentor předat? Opravdu může mít mentor zásadní vliv na moje rozhodování a úspěch v investování? Kdybych chtěl začít s nějakým konkrétním typem investování jako jsou akcie nebo nemovitosti, měl bych hledat někoho se specializací v příslušném oboru? Jak moc by mělo hrát roli to, kde mentor žije – je lepší mít někoho z mé země nebo mohu spolupracovat i s někým ze zahraničí? Jaké otázky bych mu měl položit při prvním setkání, abych zjistil, jestli je to ten pravý pro mě? A konečně – kolik času bych měl být ochoten mu věnovat, abychom spolu mohli efektivně pracovat na mém rozvoji?

294 slov
2.9 minut čtení
14. 8. 2021
Dominik Sládek
Dominik Sládek

Při výběru mentora na investice je fajn se zaměřit na pár klíčových věcí. Za prvé, zkušenosti jsou důležitý faktor. Hledej někoho, kdo má za sebou reálné úspěchy, ne jen teoretické znalosti. Je dobré, když má mentor úspěchy v oblasti, kterou chceš zkoumat – akcie, nemovitosti nebo něco jiného.

Dál je to o komunikaci. Zjisti, jaký má styl – jestli je přísný nebo spíš kamarádský. Každý má jiný přístup a pro někoho může být lepší tvrdší mentor, zatímco jinému sedne trpělivější typ. Podívej se na jeho online aktivity jako blogy nebo kurzy. Když to dělá dobře, tak to může být i plus, ale pozor na marketingové triky.

Reference jsou základ. Zkus najít recenze od lidí, co s ním pracovali. Sociální sítě ti můžou taky pomoci udělat si obrázek o jeho stylu a výsledcích.

Pokud jde o názory, není nutné mít stejný pohled na investice, ale měla by tam být nějaká shoda v hodnotách. Můžeš se inspirovat různými pohledy, ale nesmíš se cítit zmateně.

Ohledně času – ideálně bych počítal s pravidelnými schůzkami a nějakým domácím úkolem navíc, abys opravdu makal na svém rozvoji.

Konečně – lokace není tak rozhodující jako dřív. Můžeš mít mentora ze zahraničí, ale ujisti se, že rozumí tvému trhu a podmínkám.

201 slov
2 minut čtení
4. 12. 2023
Richard Mach
Richard Mach

Při výběru mentora na investice je fakt důležitý mít na paměti pár věcí. Určitě se koukni, jaký má mentor zkušenosti – ideálně by měl mít nějaké úspěchy v investování, ale taky by měl umět předávat znalosti. Sleduj jeho styl komunikace, jestli ti sedí – někdo preferuje přísnějšího mentora, jiný zase někoho víc kamarádského. Jestli má online kurzy nebo blogy, může to být plus, ale dej si pozor na marketingové triky.

Reference jsou klíčový – podívej se na jeho sociální sítě a zkus najít recenze od lidí, co s ním už spolupracovali. Vztah mezi vámi by měl být otevřený, můžete mít různé názory, ale důležité je, aby se vám dobře spolupracovalo. Když chceš investovat do akcií nebo nemovitostí, hledej někoho, kdo se v tom oboru vyzná.

Kde mentor žije? Není to až taková překážka, dneska se dá všechno řešit online. Na prvním setkání mu můžeš položit otázky ohledně jeho metodiky a zkušeností. A co se týče času – čím víc času mu věnuješ, tím víc z toho vytěžíš. Takže jasně, mentor může mít velký vliv na tvoje rozhodování a úspěch!

177 slov
1.8 minut čtení
12. 10. 2024
Radek Vaníček
Radek Vaníček