Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že potřebuju digitální detox?

Jak poznám, že potřebuju digitální detox?

V poslední době jsem si čím dál častěji uvědomoval, jak moc mi technologie a neustálé spojení s internetem zasahují do každodenního života. Zprávy, sociální sítě, e-maily, to všechno mě víc a víc zahlcuje. Občas mám pocit, že jsem jako zombie, která bezhlavě scrolluje na telefonu a ztrácí se v nekonečné smyčce obsahu. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně poznat, že už je toho na mě moc a potřebuju nějaký digitální detox? Jaké signály by mi měly dávat najevo, že jsem ztratil kontrolu nad svým časem stráveným online? Mám občas úzkosti, když nemám svůj telefon poblíž nebo když nejsem připojený k internetu. Je to normální? Nebo je to varovný signál? Cítím, že bych měl více času trávit s rodinou a přáteli než s obrazovkou počítače, ale stále se mi to nedaří. Jaké máte zkušenosti vy? Jaké techniky nebo metody jste použili pro digitální detox a co vám pomohlo si užít život mimo obrazovky? Je to opravdu nutné? Děkuju za všechny rady a tipy!

162 slov
1.6 minut čtení
30. 9. 2021
Petr Ryba

Tak tohle znám. Když začneš mít úzkosti, že nemáš telefon u sebe nebo když se cítíš nervózně, když nemůžeš kontrolovat sociální sítě, je to jasný znak, že bys měl udělat nějaký krok zpátky. Zkus si třeba na víkend odložit telefon a zjistit, co to s tebou udělá. Pokud ti chybí kontakt s rodinou a přáteli, můžeš zkusit domluvit setkání a vypnout všechny techniky. Já jsem třeba zavedl pravidlo, že po sedmé večer už nic nešmrdlím na netu – je to super, najednou máš víc času na knihy nebo film. A jestli máš pocit, že jsi jako zombie, to už je hodně varovný signál. Mě pomohlo i prostě vyrazit ven na procházku bez telefonu – najednou si uvědomíš, jak krásný je svět kolem. Fakt to chce jen zkusit a uvidíš, jak se ti uleví.

133 slov
1.3 minut čtení
21. 11. 2024
Adéla Macková

Jo, tohle znám. Jsou určitý signály, co ti říkají, že je dobrý udělat detox. Když jsi nervózní bez telefonu, furt koukáš na notifikace nebo máš pocit, že ti něco uniká, tak to zní jako problém. Úzkost z toho, že nejsi online, je docela varovný signál. Pokud se místo trávení času s lidma radši schováváš za obrazovku, tak bys měl zvážit změnu.

Zkus třeba omezit čas na sociálních sítích, nastavit si konkrétní hodiny, kdy můžeš být online a kdy ne. Mě osobně pomohlo vyrazit ven bez telefonu nebo si dát jeden den v týdnu úplně offline. Hlavně se snaž být víc s rodinou a kamarády – realita je lepší než virtuální svět.

Jasně, je to těžký, ale stojí to za to. Uvidíš, jak se ti zlepší nálada a vztahy. Hlavně si dej pozor na to, aby tě technologie neovládaly.

138 slov
1.4 minut čtení
25. 8. 2021
Soňa Kotková
Succeed.cz/Články/Rovnováha work-life
Kdy je správný čas na digitální detox?Objevte příznaky, které naznačují potřebu odpojit se od technologií a zaměřit se na svou osobní pohodu. Naučte se, jak digitální detox může zlepšit vá...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky