Succeed.cz/Fórum/Jak začít s mindfulness cvičeními, když mám málo času?

Jak začít s mindfulness cvičeními, když mám málo času?

Zajímá mě, jak bych mohl začít s mindfulness cvičeními, když mám fakt málo času. Pracuju na plný úvazek a často se mi zdá, že den má prostě málo hodin. Všichni mluví o tom, jak je mindfulness skvělé pro zlepšení soustředění a duševní pohody, ale jak to vlastně lze zapracovat do tak nabitého rozvrhu? Někde jsem četl, že i pár minut denně může mít pozitivní dopad. Ale nevím, co přesně dělat, jestli stačí jenom sedět a dýchat nebo jestli jsou potřeba nějaké speciální techniky. Jaké jednoduché cviky bych mohl zkusit? Mám strach, že pokud si na to nenajdu víc času, tak to nebude fungovat. Chtěl bych se dozvědět o nějakých tipů pro úplné začátečníky v mindfulness. Je lepší začít ráno nebo večer? A co třeba meditace – jak dlouho by měla trvat? Vím, že to zní jako jednoduchá otázka, ale fakt nevím, kde začít. Jak to vlastně funguje v praxi? Děkuji za všechny rady!

153 slov
1.5 minut čtení
28. 2. 2024
Elena Tvrdíková
Elena Tvrdíková

Začít s mindfulness, i když máš málo času, je úplně v pohodě. Klíčem je najít si pár minut během dne, což lze snadno udělat. Zkus začít třeba s dýcháním – sedni si na chvíli a jenom se soustřeď na svůj dech. Můžeš to dělat ráno po probuzení nebo večer před spaním, záleží na tom, co ti vyhovuje víc. I 5 minut stačí na to, aby ses cítil lépe a zklidnil hlavu.

Další jednoduchá cvičení jsou třeba vědomé chůze – když jdeš z práce nebo se procházíš, všímej si okolí, co slyšíš, cítíš, vidíš. Nebo si dej pauzu u kávy a soustřeď se jen na její chuť a vůni. Nemusíš mít žádné speciální techniky ani dlouhé meditace.

Pokud chceš zkusit meditaci, začni třeba s 5-10 minutami. Postupem času můžeš prodlužovat, pokud budeš mít pocit, že ti to pomáhá. Hlavně se nenech odradit tím, že nemáš hodiny času – i malé dávky mindfulness můžou udělat velký rozdíl. Hlavní je být trpělivý a zjistit, co ti sedí.

164 slov
1.6 minut čtení
25. 8. 2024
Emil Zich
Emil Zich

Zkus začít fakt jednoduše – i pár minut denně stačí. Můžeš třeba ráno, když se probudíš, věnovat 5 minut jen dýchání. Sedni si pohodlně a soustřeď se na to, jak vzduch vstupuje a vystupuje. Jestli ti to sedí, můžeš to dělat i večer na uvolnění před spaním. Hlavní je nespěchat a neřešit, jestli to děláš „správně“. Místo dlouhé meditace klidně zkus i mindfulness během běžných činností – při mytí nádobí nebo při chůzi venku se soustředíš na to, co děláš, jak se cítíš, co slyšíš. Důležité je být v přítomném okamžiku. Klidně si nastav nějakou připomínku v telefonu, aby tě to nabádalo k tomu se na chvilku zastavit. Postupně si zvykneš a budeš mít chuť víc času věnovat. Nezapomeň, že každý den je jiný, tak si najdi, co ti vyhovuje.

130 slov
1.3 minut čtení
20. 10. 2024
Zdeněk Marek
Zdeněk Marek