Succeed.cz/Fórum/Jak se motivovat k práci, když pracuju z domova?

Jak se motivovat k práci, když pracuju z domova?

Pracovat z domova se zdá jako sen, ale když přijde na to, jak se dostat do pracovního rytmu, je to někdy těžší, než si člověk představoval. Mám pocit, že mě doma všechno rozptyluje – televize, lednička, nebo dokonce i ten kousek prádla, co čeká na vyprání. Zkoušela jsem různé metody, jako třeba plánování dne dopředu nebo nastavení pracovních hodin, ale stejně mi chybí ta správná motivace. Někdy mám pocit, že bych měla být produktivní a udělat všechno možné, ale místo toho jen bloudím po internetu nebo odkládám věci na později. Neznámý tip na to, jak se nakopnout k práci v domácím prostředí mi chybí. Co všechno by mohlo pomoct k tomu, abych se více soustředila a motivovala se? Jaké techniky nebo strategie byste doporučili vyzkoušet? Je dobré mít nějaký rituál na začátek pracovního dne? Jak moc je důležité mít vyhrazený prostor pro práci? Ráda bych slyšela vaše zkušenosti a rady, jak zvládat pracovní úkoly z domova bez toho, aby mě to úplně pohltilo. Děkuju!

164 slov
1.6 minut čtení
12. 5. 2022
Jan Růžička

To znám, já taky pracuju z domova a je to někdy fakt výzva. Zkus si vytvořit nějaký rituál na začátek dne, třeba si udělej kávu a chvilku si sedni s notýskem, kde si napíšeš, co chceš dneska stihnout. A hodně pomáhá mít určený pracovní prostor – aspoň stůl a židli, kde budeš jen pracovat, ne relaxovat. Když mám ten prostor vyhrazený, tak se mi líp soustředí. Zkus taky techniku Pomodoro – 25 minut práce, pak 5 minut pauza. Pomůže ti to zůstat soustředěná a pak si můžeš dát krátkou přestávku na „vyčistit hlavu“. A když tě něco rozptyluje, jako lednička nebo televize, tak se snaž ty věci na chvíli ignorovat nebo si nastavit nějakou časovou hranici, kdy ti to nebude vadit. Zkrátka najít něco, co ti pomůže se dostat do flow a držet to, i když je to někdy těžký.

140 slov
1.4 minut čtení
24. 12. 2023
Libor Brychta

Jo, pracovat z domova je fakt výzva. Mě se osvědčilo mít jasný rituál na začátek dne, třeba si udělat kávu a přečíst si krátkou zprávu nebo něco inspirativního. To mi pomůže přepnout do pracovního módu. Důležité je mít i vyhrazený pracovní prostor – aspoň stůl, kde se jenom pracuje, ne kde se jí nebo kouká na telku. To rozlišení pomáhá.

Pak zkus ty techniky jako Pomodoro – 25 minut práce, 5 minut pauza. To mě aspoň donutí se soustředit a pak si odpočinout. A nepodceňuj plánování, ale nebuď na sebe moc přísná. Když cítíš, že ti to nejde, klidně si dej pauzu a pak se vrať k tomu, co děláš. Všichni máme dny, kdy to prostě nefrčí.

Tak držím palce, snad to půjde!

123 slov
1.2 minut čtení
14. 6. 2023
Alena Zajícová
Succeed.cz/Články/Možnosti práce z domu
Jak udržet pracovní rutinu bez kancelářských kolegůPraktické strategie pro zachování pravidelného pracovního režimu a prevenci prokrastinace při práci z domova. Zjistěte, jak si vytvořit efektivní domá...
1000 slov
10 minut čtení
8. 11. 2021
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky