Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když necítím motivaci pracovat z domu?

Co dělat, když necítím motivaci pracovat z domu?

V poslední době se mi stává, že když pracuji z domova, tak prostě nemám žádnou motivaci. Zkoušel jsem různé triky jako vytvoření pracovní rutiny, ale stejně se mi nedaří dostat se do toho správného pracovního módu. Vždycky jsem měl rád práci v kanceláři, kde jsme měli tým a nějakou energii okolo, ale teď, když jsem doma, cítím se osaměle a bez energie. Rozptýlení jsou všude kolem mě – domácí práce, televize nebo si prostě jen chci jít ven na procházku místo toho, abych seděl u počítače. Jak se tedy donutit do práce, když je člověk obklopen všemi těmi lákadly? Je tu někdo, kdo má podobné pocity? Co vám pomohlo najít motivaci? Zkoušel jsem si nastavit pevné pracovní hodiny, ale i tak se mi nedaří se soustředit. Možná bych měl zkusit stanovit si menší cíle nebo si udělat plán na den. Ale co když to nefunguje? Jaké máte rady vy? Jak se díváte na práci z domova a co děláte, když máte prostě chuť všechno vzdát a jenom lenošit? Hledám jakoukoliv inspiraci nebo tipy, které by mi mohly pomoci znovu najít tu motivaci k práci v těchto zvláštních časech. Děkuju předem za vaše názory a zkušenosti.

195 slov
2 minut čtení
10. 12. 2024
Simona Zichová

Mám podobný problém s motivací při práci z domu. Zkusil jsem pár věcí, co mi pomohly. Za prvé, snažím se ráno dodržovat stejnou rutinu jako když jsem chodil do kanceláře – to znamená vstát, osprchovat se a udělat si snídani. Pomáhá mi to dostat se do pracovní nálady.

Pak mám nastavený prostor na práci – sedím na stejném místě u stolu, abych oddělil práci od domácnosti. Když mě rozptýlí něco doma, jako třeba televize nebo úklid, snažím se to ignorovat. Občas si dám krátké pauzy, ale snažím se je mít plánované, aby mě to neodvedlo daleko od práce.

Co se týče cílů, zkoušel jsem si rozdělit úkoly na menší části a udělat si seznam. To mi pomůže vidět pokrok a cítit se méně zahlceně. A co je důležité, snažím se v průběhu dne být v kontaktu s kolegy – třeba přes chat nebo videohovory. To trochu pomůže s tou izolací a dodá energii.

Takže zkus tyhle tipy a třeba najdeš něco, co ti pomůže znovu se dostat do tempa.

166 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Andrea Malečková

Nejsi v tom sám. Práce z domova je pro hodně lidí výzva. Mě osobně pomohlo vytvořit si prostor, který je jen na práci – třeba nějaký kout v bytě, kde mám jen stůl a počítač. Zkus si i nastavit krátký rozvrh, třeba 25 minut práce a 5 minut pauza. A fakt se snaž být během těch 25 minut soustředěný. Pak si dej něco, co tě baví – klidně si můžeš jít ven na tu procházku nebo si pustit oblíbenou muziku. Můžeš zkusit i online setkání s kolegy, aspoň si popovídáte a dodáte jeden druhému energii. A když se cítíš bez motivace, tak si prostě udělej přestávku a pak se vrať k tomu, co musíš udělat. Někdy je lepší k tomu přistupovat uvolněněji a nehnat se do toho příliš. Takže klid, zkus to po malých kouskách a uvidíš.

137 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Ivana Havlová
Succeed.cz/Články/Možnosti práce z domu
Jak se vyhnout vyhoření při práci z domova: Osvědčené postupy pro udržení psychické pohody a pracovního nadšeníObjevte osvědčené strategie, jak se vyhnout vyhoření při práci z domova a udržet si psychickou pohodu i pracovní nadšení. Naučte se tipy na efektivní ...
1000 slov
10 minut čtení
29. 11. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky