Jak nastavit cenu za služby, abych nebyl podhodnocený?
Mám dilema ohledně cenotvorby svých služeb a cítím se ztracený v tom, jak to správně uchopit. Chci se totiž vyhnout tomu, abych vypadal jako někdo, kdo si neváží své práce a zatímco na jedné straně mám pocit, že bych měl být konkurenceschopný, na druhé straně se bojím, že když cenu příliš snížím, tak to může vyvolat dojem, že moje služby za moc nestojí. Jak mám vůbec zjistit, co je ta správná cena? Měl bych se podívat na konkurenci? Jak moc se liší ceny mezi různými poskytovateli? A co si vlastně lidé myslí o ceně versus kvalitě? Zaslechl jsem, že lidé často hodnotí kvalitu služby podle její ceny, takže pokud je cena nízká, můžou si myslet, že to nebude nic moc. Jak tedy mohu nastavit cenu tak, aby odpovídala hodnotě mých služeb a zároveň abych vypadal důvěryhodně? Mám nějak zohlednit náklady na materiály nebo čas strávený na projektu? A co například psychologická hranice ceny – je lepší mít cenu třeba 999 Kč místo 1000 Kč? Jak to vlastně funguje? Víte o nějakých strategiích, které by mohly pomoci s tímto procesem? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při stanovování ceny? Chtěl bych slyšet vaše názory a zkušenosti s tímto tématem.