Succeed.cz/Fórum/Kde najdu první zakázky jako freelancera?

Kde najdu první zakázky jako freelancera?

V poslední době hodně přemýšlím o tom, jak začít pracovat jako freelancer, ale mám pocit, že mě to celé trochu děsí. Možná jsem naivní, ale chtěl bych vědět, odkud začít a kde vlastně najít ty první zakázky. Je tohle vůbec možné bez předchozích zkušeností? Zkoušel jsem se dívat na různé platformy, jako jsou Upwork nebo Freelancer, ale nevím, jak se tam prosadit mezi tolik konkurencí. Mám strach, že si mě nikdo ani nevšimne. Také by mě zajímalo, jestli je lepší začít s něčím konkrétním, nebo se snažit rozběhnout víc projektů najednou. Jaké jsou vaše zkušenosti? Měli jste někdo podobné obavy? Jak jste našli své první klienty? Je možné začít nabízet služby třeba přes sociální sítě? A co když nemám žádné portfolio? Myslíte si, že je dobré nabídnout svoje služby za nižší cenu na začátku, aby si mě lidé všimli? Chtěl bych taky slyšet názory těch, kteří už v této oblasti nějakou dobu jsou. Co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná a neví, jak se dostat k prvním zakázkám? Každý tip nebo rada by mi mohli hodně pomoct.

177 slov
1.8 minut čtení
28. 2. 2024
Anna Havlová

Jasně, začít jako freelancer může být fakt stresující, ale není to nemožný. Tady je pár tipů, co by ti mohly pomoct. První zakázky můžeš zkusit hledat na platformách jako Upwork nebo Freelancer, i když je tam dost konkurence. Zkus si vytvořit profil, který bude aspoň trochu poutavý, a nabídni nějakou službu, co umíš. Můžeš taky zkusit menší soutěže nebo projekty s nižšími cenami, abys získal první recenze a reference.

Sociální sítě můžou být super nástroj na propagaci. Můžeš začít nabízet svoje služby na Facebooku nebo Instagramu, třeba ve skupinách zaměřených na freelancing nebo v oborech, které tě zajímají. I když nemáš portfolio, zkus ukázat nějaké příklady své práce nebo udělej něco zdarma pro známé, aby sis vybudoval alespoň základní portfolio.

Jakmile začneš, snaž se zaměřit na jednu věc a postupně se rozšiřovat. Mít víc projektů najednou může být matoucí a těžký na zvládnutí. A jestli uvažuješ o ceně – jo, zkus to zpočátku za nižší cenu, ale ne zas úplně pod cenou, abys nebyl brán jako nekvalitní poskytovatel.

Hlavně se neboj oslovit lidi přímo nebo se zapojit do různých komunit. Čím víc lidí tě uvidí a uslyší o tvých službách, tím větší šance na úspěch.

192 slov
1.9 minut čtení
18. 2. 2024
Jana Konečná

Je to vždycky těžký začátek, ale neboj, určitě to zvládneš. První zakázky můžeš hledat různě, třeba na portálech jako Upwork nebo Freelancer, ale jak říkáš, je tam velká konkurence. Zkus se zaměřit i na lokální trh. Třeba nabídni svoje služby známým, nebo se zaregistruj na české platformy pro freelancery. Sociální sítě jsou taky super, můžeš tam prezentovat svoje dovednosti a hledat klienty.

Co se týče portfolia, pokud ho nemáš, klidně udělej pár projektů zadarmo nebo za symbolickou cenu, aby sis něco vybudoval. A jo, nižší cena na začátku může být dobrý tah, ale zase si dej pozor, aby ses pak nedostal do situace, kdy budeš pracovat za málo.

Začni s jedním projektem a pak postupně přidávej další. Tak se lépe soustředíš a nabereš zkušenosti. Určitě najdeš klienty, i když to zní strašidelně. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
30. 3. 2024
Michal Hrubý
Succeed.cz/Články/Co s freelancingem?
Kde hledat kvalitní zakázky jako freelancer na začátku?Objevte nejlepší platformy pro freelancery, strategie pro nalezení prvních klientů a tipy, jak úspěšně začít s freelancingem.
1000 slov
10 minut čtení
20. 10. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky