Jak začít s freelancingem? Co potřebuju vědět na začátku?
Přemýšlím o tom, že bych začal s freelancingem, ale mám spoustu otázek a nevím, kde začít. Jaké dovednosti jsou vlastně potřeba, abych mohl být úspěšný freelancer? Zvažoval jsem různé oblasti, jako je psaní, grafika nebo programování, ale vůbec nevím, co by se mi líbilo nejvíc a co by mohlo mít větší poptávku. Jak si vybrat tu správnou cestu? Zajímalo by mě taky, jestli je dobré mít nějaké portfolio už na začátku nebo stačí začít nabízet služby bez něj? A co třeba cenotvorba? Jak určuji cenu za své služby, když teprve začínám a nemám žádné reference? Je lepší začít s nižšími cenami, nebo si hned říct o víc? A co se týče klientů, jak je vlastně získat? Měl bych oslovovat firmy přímo nebo hledat projekty na různých platformách? A jak se vyhnout tomu, aby mě někdo neokradl nebo nevyužil? Rád bych věděl víc i o tom, jak funguje celý proces – od komunikace s klienty až po fakturaci. Je nutné mít živnostenský list už na začátku, nebo to může počkat? Vím, že freelancing má své výhody jako flexibilita a možnost pracovat odkudkoliv, ale jak se s tím vyrovnáváte v praxi? Jak si plánujete čas a pracovní dobu? Odpovědi na tyhle otázky by mi opravdu hodně pomohly. Děkuju!