Succeed.cz/Fórum/Jak často měnit portfolio, abych se vyhnul riziku?

Jak často měnit portfolio, abych se vyhnul riziku?

Jsem v tom všem ohledně investování úplně nováček a mám takovou otázku, která mi vrtá hlavou. Rád bych věděl, jak často bych měl provádět změny ve svém investičním portfoliu. Mám na mysli to, jak moc je důležité být flexibilní a přizpůsobovat se aktuálním tržním podmínkám, abych se vyhnul případným rizikům. Například, když si vezmu, že někdy dochází k velkým poklesům na trhu nebo naopak ke vzrůstům, jsem si jistý, že je důležité reagovat na tyto situace. Ale jak moc časté by tyto změny měly být? Mám na mysli, jestli stačí jednou za pár měsíců zhodnotit své investice nebo bych měl kontrolovat portfolio častěji? A co když mám dlouhodobé cíle a nechci nutně spekulovat s každým poklesem či vzrůstem? Jak to tedy nastavit, abych byl připravený na různá rizika a zároveň si nekomplikoval život? Děkuji za rady!

136 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2024
Oldřich Netolický

Změna portfolia záleží na několika faktorech. Pokud jde o dlouhodobé investice, není potřeba to hrotit a stačí jednou za čtvrtletí nebo půl roku zhodnotit, jak jsi na tom. Ale pokud se něco zásadního děje na trhu – třeba nějaké krize nebo velké propady – tak je dobré být v obraze a reagovat. Flexibilita je důležitá, ale zároveň se nesmíš nechat unést emocemi. S tím, jak se učíš a získáváš zkušenosti, budeš mít lepší cit pro to, kdy se vyplatí zasáhnout a kdy radši počkat. Měj na paměti i diversifikaci, to ti může pomoct rozložit riziko. Takže sleduj trh, ale nebuď otrokem každého výkyvu.

103 slov
1 minut čtení
24. 12. 2024
Tomáš Macek

Zdravím, tohle je fakt důležitá otázka. Záleží dost na tom, jaký máš investiční cíl a jak moc riskantní jsi. Když máš dlouhodobé cíle, jako třeba na důchod, tak můžeš klidně kontrolovat portfolio jednou za čtvrt roku. Důležité je mít nějakou strategii a držet se jí. Pokud se trh hodně hýbe, tak je dobrý se podívat, jestli je potřeba něco změnit, ale nepanikařit při každém poklesu nebo vzrůstu. Měj na paměti diverzifikaci – rozložení investic do různých sektorů nebo aktiv. To ti pomůže snížit riziko. Flexibilita je fajn, ale taky nechceš zbytečně měnit věci, když to není potřeba. Takže najdi si ten správný balanc a pravidelně si zhodnocuj situaci, ale ne každou chvíli.

112 slov
1.1 minut čtení
10. 1. 2025
Šárka Pešková
Succeed.cz/Články/Finanční inteligence
Kdy je správný čas na diverzifikaci portfolia?Diverzifikace portfolia je klíčovým prvkem investiční strategie. V článku se dozvíte, kdy a proč diverzifikovat, jaké faktory ovlivňují vaši finanční ...
1000 slov
10 minut čtení
10. 10. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky