Succeed.cz/Fórum/Mám investovat jen do akcií, nebo mám mít také dluhopisy?

Mám investovat jen do akcií, nebo mám mít také dluhopisy?

Zdravím všechny, poslední dobou se hodně zajímám o investice a rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně rozložit své portfolio. Uvažuju, jestli by bylo lepší zaměřit se pouze na akcie, nebo jestli by bylo rozumné mít i nějaké dluhopisy. Vím, že akcie mohou přinést vyšší zisky, ale co když trh klesne? Nechci přijít o peníze kvůli špatné strategii. Dluhopisy se mi zdají jako bezpečnější volba, ale zase nevím, jestli mi přinesou dostatečný výnos. Jak to vlastně funguje? Mám se bát volatility akciového trhu a radši volit stabilitu dluhopisů? Nebo je lepší mít smíšené portfolio a kombinovat obě možnosti? Jaké máte zkušenosti vy? Které strategie vám fungovaly nejlépe? Děkuju za každou radu!

113 slov
1.1 minut čtení
12. 8. 2024
Dominik Pospíšil
Dominik Pospíšil

Investice do akcií i dluhopisů má svoje výhody a nevýhody. Akcie ti můžou přinést větší zisk, ale jo, jak říkáš, mají větší volatilitu. To znamená, že když trh klesne, můžeš hodně ztratit. Na druhou stranu dluhopisy jsou stabilnější a mají nižší riziko, jenže výnosy jsou obvykle menší. Takže pokud chceš mít bezpečnější investice, určitě zvažuj dluhopisy.

Ale smíšené portfolio je podle mě nejlepší cesta. Tím si dokážeš vybalancovat riziko a výnosy. Můžeš třeba 60% do akcií a 40% do dluhopisů, nebo něco podobnýho. Takže když akcie padnou, ty to trochu vykompenzuješ s dluhopisy. Záleží taky na tvém investičním horizontu a toleranci k riziku. Pokud plánuješ investovat dlouhodobě, akcie by mohly být lepší volba. Ale rozhodně nezapomínej na tu diversifikaci.

118 slov
1.2 minut čtení
29. 11. 2024
Denisa Sýkorová
Denisa Sýkorová

Investice do akcií i dluhopisů má svoje pro a proti. Pokud se zaměříš jen na akcie, můžeš mít šanci na vysoký výnos, ale taky riskuješ velké ztráty, zvlášť když trh padá. Na druhou stranu, dluhopisy jsou obecně bezpečnější a stabilnější, ale výnosy bývají nižší. Doporučil bych ti zvážit smíšené portfolio. Tak můžeš mít výhody obou světů – akcie ti poskytnou potenciál růstu a dluhopisy zase ochranu v těžších časech. Je dobré rozložit riziko a nevsázet všechno na jednu kartu. Vždycky je lepší mít plán a být připravený na různé scénáře.

90 slov
0.9 minut čtení
4. 3. 2024
Helena Fojtíková
Helena Fojtíková
Podobné otázky