Succeed.cz/Fórum/Mám investovat jen do akcií, nebo mám mít také dluhopisy?

Mám investovat jen do akcií, nebo mám mít také dluhopisy?

Zdravím všechny, poslední dobou se hodně zajímám o investice a rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně rozložit své portfolio. Uvažuju, jestli by bylo lepší zaměřit se pouze na akcie, nebo jestli by bylo rozumné mít i nějaké dluhopisy. Vím, že akcie mohou přinést vyšší zisky, ale co když trh klesne? Nechci přijít o peníze kvůli špatné strategii. Dluhopisy se mi zdají jako bezpečnější volba, ale zase nevím, jestli mi přinesou dostatečný výnos. Jak to vlastně funguje? Mám se bát volatility akciového trhu a radši volit stabilitu dluhopisů? Nebo je lepší mít smíšené portfolio a kombinovat obě možnosti? Jaké máte zkušenosti vy? Které strategie vám fungovaly nejlépe? Děkuju za každou radu!

113 slov
1.1 minut čtení
15. 9. 2022
Renata Hrušková

Investice do akcií i dluhopisů má svoje pro a proti. Pokud se zaměříš jen na akcie, můžeš mít šanci na vysoký výnos, ale taky riskuješ velké ztráty, zvlášť když trh padá. Na druhou stranu, dluhopisy jsou obecně bezpečnější a stabilnější, ale výnosy bývají nižší. Doporučil bych ti zvážit smíšené portfolio. Tak můžeš mít výhody obou světů – akcie ti poskytnou potenciál růstu a dluhopisy zase ochranu v těžších časech. Je dobré rozložit riziko a nevsázet všechno na jednu kartu. Vždycky je lepší mít plán a být připravený na různé scénáře.

90 slov
0.9 minut čtení
4. 12. 2023
Helena Fojtíková

Investice do akcií i dluhopisů má svoje výhody a nevýhody. Akcie ti můžou přinést větší zisk, ale jo, jak říkáš, mají větší volatilitu. To znamená, že když trh klesne, můžeš hodně ztratit. Na druhou stranu dluhopisy jsou stabilnější a mají nižší riziko, jenže výnosy jsou obvykle menší. Takže pokud chceš mít bezpečnější investice, určitě zvažuj dluhopisy.

Ale smíšené portfolio je podle mě nejlepší cesta. Tím si dokážeš vybalancovat riziko a výnosy. Můžeš třeba 60% do akcií a 40% do dluhopisů, nebo něco podobnýho. Takže když akcie padnou, ty to trochu vykompenzuješ s dluhopisy. Záleží taky na tvém investičním horizontu a toleranci k riziku. Pokud plánuješ investovat dlouhodobě, akcie by mohly být lepší volba. Ale rozhodně nezapomínej na tu diversifikaci.

118 slov
1.2 minut čtení
1. 1. 2023
Denisa Sýkorová
Succeed.cz/Články/Investice
Diversifikace jako klíč k dlouhodobému úspěchu: Jak správně rozložit investice?Objevte, jak diversifikace může být vaší tajnou zbraní na cestě k finančnímu úspěchu. Naučte se, jak správně rozložit investice a vytvořit efektivní i...
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky