Succeed.cz/Fórum/Jaké rozložení investic je nejlepší pro začátečníka?

Jaké rozložení investic je nejlepší pro začátečníka?

Zajímalo by mě, jaké rozložení investic by bylo ideální pro někoho, kdo teprve začíná s investováním. Jsem si vědom toho, že existuje spousta různých možností, ale nevím, kde začít. Mám na mysli akcie, dluhopisy a možná i nějaké alternativní investice jako nemovitosti nebo kryptoměny. Slyšel jsem, že je důležité mít diverzifikované portfolio, ale kolik procent bych měl investovat do jednotlivých kategorií? Je lepší mít většinu peněz v akciích a menší část v dluhopisech, nebo to udělat obráceně? A co když se trh změní? Jak zvládnout riziko, když jsem zatím nováček? Jaké jsou tipy pro to, abych se vyhnul nejčastějším chybám, které dělají začínající investoři? Jaký časový rámec bych měl mít na mysli při investování – je rozumné plánovat krátkodobě nebo se soustředit na dlouhodobější cíle? Chtěl bych také vědět, jestli je dobré sledovat nějaké konkrétní trendy nebo doporučení od odborníků, nebo se spolehnout na vlastní analýzu. Ostatně jak moc je důležitý osobní přístup k investování? Kdo má vlastně pravdu – ti, kteří říkají, že je lepší investovat pravidelně menší částky než čekat na ideální příležitost? Cokoliv, co byste mi mohli doporučit nebo sdílet vaše zkušenosti s rozložením investic pro začátečníka, by bylo skvělé.

193 slov
1.9 minut čtení
6. 3. 2024
Bedřich Pech

Takže, rozložení investic pro začátečníka je fakt důležitý téma. Obecně bych doporučil začít s nějakou slušnou kombinací akcií a dluhopisů. Třeba 70% akcie a 30% dluhopisy. Akcie ti můžou přinést lepší výnosy, ale jsou riskantnější. Dluhopisy jsou víc stabilní, takže ti dodaj nějaký bezpečí.

Alternativní investice jako nemovitosti nebo kryptoměny bych ze začátku moc nedoporučoval, to už chce víc zkušeností. Co se týče rizika, snaž se mít diverzifikovaný portfolio, to znamená investovat do různých sektorů v akciích.

Co se týče času, dlouhodoběji je to lepší – ideálně aspoň 5-10 let. Pravidelný investování menších částek je fajn, to ti pomůže vyhnout se psychologickým pastím jako snažit se načasovat trh.

Sleduj trendy a názory odborníků, ale důvěřuj i svýmu úsudku. Hlavně si dej pozor na typické chyby nováčků, jako je panikaření při poklesech trhu nebo investování do něčeho jen proto, že to dělají ostatní.

Hlavně pamatuj, že investování není sprint, ale maraton.

148 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2024
Richard Konečný

Když začínáš s investováním, tak je fakt důležitý si uvědomit, že diverzifikace je klíč. Začít můžeš třeba s rozložením 70% akcie a 30% dluhopisy. Akcie mají větší potenciál na růst, ale nesou větší riziko. Dluhopisy ti dají trochu stabilitu a lepší výnos než spořící účet. Pokud chceš zkusit alternativy jako nemovitosti nebo kryptoměny, tak to ber spíš jako menší část portfolia - třeba 5-10%. Trh se mění a ty se musíš umět přizpůsobit, proto je dobrý být flexibilní a pravidelně revokovat svoje investice.

Co se týče časového rámce, dlouhodobé investování (minimálně 5 let a víc) je obecně lepší, protože trhy mají tendenci vyrovnávat se s výkyvy. Pravidelný investování malých částek (např. každý měsíc) ti pomůže vyhnout se chybám spojeným s načasováním trhu. Místo toho, abys čekal na tu "ideální" příležitost, prostě investuj postupně.

A co se týče sledování trendů nebo doporučení od odborníků – obojí má smysl, ale nezapomeň si dělat vlastní domácí úkoly. Osobní přístup je taky důležitej, protože bys měl investovat do toho, čemu rozumíš a co tě zajímá.

Vždycky si dávej pozor na emoce a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Začni pomalu, uč se a postupně můžeš rozšiřovat své portfolio.

192 slov
1.9 minut čtení
24. 8. 2023
Elena Kafková
Succeed.cz/Články/Investice
Diversifikace jako klíč k dlouhodobému úspěchu: Jak správně rozložit investice?Objevte, jak diversifikace může být vaší tajnou zbraní na cestě k finančnímu úspěchu. Naučte se, jak správně rozložit investice a vytvořit efektivní i...
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky