Succeed.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak držet kryptoměny?

Jaký je nejlepší způsob, jak držet kryptoměny?

V poslední době se hodně mluví o kryptoměnách a jejich rostoucí popularitě. Mě zajímá, jaký je vlastně ten nejlepší způsob, jak se o ně postarat a jak je uchovávat. Vím, že existuje několik možností, jako jsou hardwarové peněženky, softwarové peněženky nebo třeba burzy, ale který z těchto způsobů je opravdu nejlepší? Co když chci mít přístup ke svým kryptoměnám kdykoliv a zároveň se bát, že mi je někdo ukradne? A co zabezpečení? Jaké jsou rizika spojená s každým z těchto způsobů? Zajímalo by mě také, jestli je lepší mít kryptoměny uloženy na burze nebo si je radši držet na osobní peněžence. Jaké máte zkušenosti vy? Myslíte, že je rozumné investovat do hardwarových peněženek pro větší bezpečnost? A co zálohy? Jak správně zálohovat své klíče a co dělat v případě ztráty? Jsem si vědom toho, že kryptoměny mohou být dost volatilní a chtěl bych se ujistit, že moje investice jsou co nejlépe chráněny. Jaké tipy a triky byste doporučili pro někoho, kdo chce začít s kryptoměnami a dlouhodobě je držet bez obav o jejich bezpečnost? Vím, že existuje spousta informací na internetu, ale rád bych slyšel názory lidí přímo z praxe.

190 slov
1.9 minut čtení
26. 2. 2024
Oldřich Štěpán

Když jde o uchovávání kryptoměn, myslím, že nejlepší je používat hardwarovou peněženku. Je to takový bezpečnostní must-have, pokud chceš mít klid na duši. Softwarové peněženky jsou fajn pro rychlé transakce, ale pokud ti záleží na bezpečnosti, tak hardwarovka je lepší volba. Burzy jsou super pro obchodování, ale nechat tam svoje krypta je riskantní, protože burzy můžou být hacknuté a ty o všechno přijdeš.

Co se týče přístupu ke kryptoměnám, hardwarové peněženky mají obvykle dobré zabezpečení a dá se k nim dostat docela jednoduše, když potřebuješ něco poslat nebo směnit. Ale jo, chce to mít zálohy. Měl bys zálohovat seed frázi někde na bezpečném místě, ideálně offline. Třeba napsat na papír a schovat to do trezoru nebo někam pod zem.

Rizika jsou jasná – hacky, ztráta klíčů atd. Když něco ztratíš, tak je to konec. Takže fakt dbej na zabezpečení svých privátních klíčů. A pokud investuješ do hardwarové peněženky, tak se určitě podívej na recenze a vyber si nějakou renomovanou značku.

Doporučil bych taky sledovat novinky v kryptosvětě a být v obraze, protože se to rychle mění. Celkově platí – nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit a snaž se rozložit riziko. Takže držím palce!

193 slov
1.9 minut čtení
13. 1. 2025
Daniel Macháč

Když jde o uchovávání kryptoměn, tak se rozhodně vyplatí mít je mimo burzu. Burzy jsou sice pohodlný způsob, jak kupovat a prodávat, ale nejsou moc bezpečný. Měli jsme pár případů, kdy burzy byly hacknutý a lidi přišli o všechno. Takže moje rada? Pořiď si hardwarovou peněženku. Je to jeden z nejbezpečnějších způsobů, jak chránit svoje kryptoměny, protože tvoje klíče jsou offline a nikdo k nim nemá snadný přístup. Zálohy jsou taky důležitý – určitě si udělej zálohu seed fráze, protože když o ní přijdeš, tak na svoje peníze zapomeneš.

Softwarové peněženky jsou lepší než burzy, ale pořád to nese určitý riziko. Pokud už bys je chtěl používat, tak se ujisti, že máš všechno zabezpečený – silný heslo, 2FA a tak. Vždycky je dobrý mít nějakou část svých kryptoměn v hardwarový peněžence a další menší část třeba v softwarový pro rychlý přístup.

Jo a nezapomeň na to, že kryptoměny jsou volatilní jak sviňka. Takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Ať už se rozhodneš jakkoliv, dbej na zabezpečení a pravidelně aktualizuj svoje zabezpečení. To je základ.

175 slov
1.8 minut čtení
7. 1. 2025
Věra Kovaříková
Succeed.cz/Články/Investice
Kryptoměny: Co je třeba vědět před prvním investováním?Objevte fascinující svět kryptoměn a zjistěte, co všechno potřebujete vědět, než se pustíte do investování. Naučte se o blockchainu, bezpečných prakti...
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky