Succeed.cz/Fórum/Proč investovat do umění místo do akcií?

Proč investovat do umění místo do akcií?

Zajímalo mě, proč se stále více lidí rozhoduje investovat do umění místo do akcií nebo jiných tradičních investičních nástrojů. Mám pocit, že umění se stává jakousi alternativou k akciím a já bych chtěl pochopit, co za tímto trendem stojí. Mluví se o tom, že investice do umění mohou přinést nejen finanční zisk, ale i emocionální hodnotu nebo osobní uspokojení. Jaké jsou výhody takové investice? Je to opravdu tak stabilní investice jako akcie? Četl jsem někde, že umělecké dílo může v čase výrazně zvýšit svou hodnotu a že trh s uměním není tolik ovlivněn ekonomickými výkyvy jako trh s akciemi. Jak moc je to pravda? A co likvidita – je snadnější prodat obrazy než akcie? Také mě zajímá, jestli je třeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti pro investování do umění, nebo se to dá zvládnout i bez hlubokého porozumění tomuto světu. Kolik peněz bych měl být připraven vložit a jak vybírat kvalitní díla? Myslíte si, že existují nějaké rizika spojená s investicemi do umění, o kterých by měl člověk vědět? Je také zajímavé, jak se hodnotí umělecká díla – podle čeho se určuje cena a kdo vlastně určuje hodnotu díla? Může být umění dobrou příležitostí pro diverzifikaci portfolia? Chtěl bych slyšet názory ostatních ohledně toho, zda je rozumné začít s investicemi do umění hned teď, nebo je lepší počkat na nějaké vhodnější podmínky.

223 slov
2.2 minut čtení
26. 12. 2022
Milada Kuchařová

Investice do umění místo akcií má pár výhod. Hlavně je to dost odlišný trh – umění nemusí tolik reagovat na ekonomické krize jako akcie, což může být fajn pro diverzifikaci portfolia. Mnoho lidí investuje do umění i kvůli osobnímu uspokojení, prostě je to hezké mít doma. Ale pozor, není to tak snadné jako koupit akcie. Musíš mít nějaký cit pro kvalitu a znalosti o tom, co se pohybuje na trhu. Ceny dělají aukční domy a odborníci, ale hodně záleží na poptávce a trendech. Likvidita je u umění horší – prodat obraz můžeš, ale ne vždy za dobrou cenu a hned. Investice do umění nejsou bez rizika, dílo může ztratit na hodnotě. Myslím, že pokud chceš začít, tak si udělej nějaký průzkum a klidně začni s menšími částkami. Rozhodně se vyplatí být informovaný a sledovat trendy v umění.

137 slov
1.4 minut čtení
9. 11. 2024
Barbora Kopecká

Investice do umění má rozhodně svý kouzlo. Lidi to láká hlavně proto, že kromě zisku můžeš mít doma něco, co tě těší a co je unikátní. Na rozdíl od akcií, kde se ti může stát, že proděláš, dobré umělecké dílo ti může v čase přinést slušnou hodnotu. Trh s uměním má tendenci být méně volatilní než akcie, což je fajn, když jsou ekonomické krizové časy.

Pokud jde o likviditu, tak to je trochu jinak – prodat obraz může být složitější než akcie, protože ne vždy najdeš kupce hned. Je dobrý mít nějaký přehled o umění a trhu, ale nemusíš být expert. Stačí sledovat trendy a třeba navštívit pár výstav.

S investicí do umění bys měl počítat s tím, že kvalitní díla nejsou zrovna levná. Třeba začít s nižšími částkami a postupně se vzdělávat. Rizika tu jsou, jako u všeho – špatná investice nebo klesající poptávka po určitém stylu nebo autorovi. Cenu určuje kombinace faktory: renomé umělce, rarita díla a poptávka na trhu.

Diverzifikace portfolia je super důvod pro investování do umění. Rozhodně to chce zvážit, teď nebo později – záleží na tvém záměru a trpělivosti.

184 slov
1.8 minut čtení
31. 10. 2024
Petra Staňková
Succeed.cz/Články/Alternative investments
Umění jako investice: Kdy a proč do něj vložit peníze?Prozkoumejte výhody a rizika investice do umění, získejte praktické rady a zjistěte, na co si dát pozor. Umění jako investice se stává stále žádanější...
1000 slov
10 minut čtení
25. 2. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky