Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když nemám žádné kontakty pro networking?

Co dělat, když nemám žádné kontakty pro networking?

V dnešním světě, kde se hodně mluví o síle kontaktů a networkingu, se cítím trochu bezradně. Jsem úplně na začátku své kariéry a mám pocit, že bez kontaktů to prostě nedokážu. Každý říká, jak je důležité mít správné lidi kolem sebe, ale co mám dělat, když nemám nikoho? Neznám ani nikoho z oboru, který mě zajímá, a moje rodina i přátelé v tomhle směru prostě nemají zkušenosti. Jak mám začít budovat svou síť? Nemám čas ani peníze na drahé konference nebo kurzy, kde bych mohl potkat zajímavé lidi. Měli byste nějaké tipy na to, jak se dostat do kontaktu s lidmi v mém oboru? Myslíte si, že je možné vybudovat si networking online? Jaké platformy jsou nejlepší pro navázání nových kontaktů? A co třeba sociální média? Je tam vůbec možné najít relevantní lidi a jak začít komunikaci? Mám zkusit oslovit lidi, které sleduji, nebo je to příliš odvážné? Jaké jsou další možnosti pro někoho, kdo se snaží dostat do oboru a nemá žádné kontakty? Doufám, že mi můžete poradit, protože tohle mi opravdu dělá starosti.

175 slov
1.8 minut čtení
13. 7. 2024
Anna Pokorná
Anna Pokorná

Nejlepší způsob, jak začít s networkingem, je prostě se zapojit do online komunit. Zkus se přidat na LinkedIn – tam najdeš spoustu lidí z různých oborů. Můžeš sledovat odborníky, co tě zajímají, a komentovat jejich příspěvky. To ti může pomoct navázat kontakt. A klidně oslovuj lidi, co mají podobné zájmy nebo zkušenosti – většina bude ráda, že je někdo osloví.

Další možnost je připojit se k různým diskusním skupinám na Facebooku nebo Redditu – tam se dá najít hodně cenných rad a místo pro networkování.

Taky zkus Meetup.com – tam najdeš akce v tvém okolí, kde se scházejí lidé se stejnými zájmy. I online webináře a konference jsou skvělé pro potkání nových lidí bez nutnosti cestovat.

Hlavně buď aktivní a neboj se zkoušet nové věci. Networking může být náročný na začátku, ale čím víc se zapojíš, tím víc lidí poznáš.

139 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2025
Petr Kotek
Petr Kotek

Nejlepší cestou, jak začít budovat kontakty, je využít online platformy. Zkus LinkedIn, je to skvělý nástroj na networking. Můžeš si tam vytvořit profil a začít sledovat lidi z oboru, který tě zajímá. Neboj se je oslovit, většina lidí je otevřená komunikaci, zejména pokud máš konkrétní otázku nebo zájem o jejich práci. Můžeš i hledat skupiny a diskusní fóra, kde se lidé baví o tématech souvisejících s tvým oborem, tam se dá najít spousta užitečných kontaktů.

Další možností jsou místní meetupy nebo webináře, které často bývají zdarma. I když nemáš peníze na konference, můžeš se přihlásit na tyto akce a potkat lidi osobně. A sociální média jako Twitter nebo Facebook? Tam můžeš sledovat odborníky a zapojit se do diskuzí, což ti také pomůže navázat nové známosti.

Takže klidně zkus oslovit i lidi, co sleduješ online - většinou to není nic divného. Vytvoř si svůj vlastní networking postupně, i malé kroky se počítají!

150 slov
1.5 minut čtení
7. 1. 2025
Vladimíra Hájková
Vladimíra Hájková