Succeed.cz/Fórum/Jak mi mindfulness může pomoct v práci?

Jak mi mindfulness může pomoct v práci?

Jsem zvědavý, jak by mindfulness mohl ovlivnit moji pracovní výkonnost a celkovou pohodu v zaměstnání. Napadá mě, že v dnešní uspěchané době je snadné ztratit se v hektických pracovních dnech, hluku kolem a neustálém multitaskingu. Tím pádem mě zajímá, zda techniky zaměřené na přítomný okamžik mohou mít nějaký pozitivní vliv na moji produktivitu nebo schopnost soustředit se na úkoly. V práci často cítím stres a tlak, a tak bych chtěl vědět, jestli mindfulness může pomoci zmírnit tyto pocity a přinést klid do mého pracovního prostředí. Vím, že existují různé techniky jako meditace nebo dechová cvičení, ale nevím, jak je efektivně zařadit do svého pracovního dne. Je to vůbec možné? Jakým způsobem byste doporučili začít s mindfulness v práci? Pomáhá to i při týmové spolupráci, nebo je to spíše individuální záležitost? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké osobní zkušenosti nebo tipy na knihy či aplikace, které by mi mohly usnadnit tuto cestu. Myslíte si, že se dá vyvážit pracovní tlak a potřeba být přítomný? Jaké máte názory na to, jak mindfulness ovlivňuje firemní kulturu a vztahy mezi kolegy? Rád bych slyšel vaše myšlenky a zkušenosti s tímto tématem.

188 slov
1.9 minut čtení
21. 6. 2020
Adam Tvrdík
Adam Tvrdík

Mindfulness v práci může být fakt užitečné. Pomáhá ti soustředit se na to, co právě děláš, a tím můžeš zlepšit svoji produktivitu. Když si uděláš pár minut na dechová cvičení nebo krátkou meditaci, můžeš se zbavit stresu a lépe zvládat tlak. Zkus třeba začít s 5 minutami klidného sezení na začátku dne nebo během pauzy. Můžeš taky zkusit aplikace jako Headspace nebo Calm, jsou fajn na rychlé vedené meditace.

Co se týče týmové spolupráce, může to pomoct i kolegům. Když je víc lidí naladěných na přítomný okamžik, atmosféra v týmu se zlepší. Je dobrý mít i společné chvíle, kdy si uděláte třeba krátkou mindfulness pauzu.

Osobně jsem začal s jednoduchými technikami a postupně přidával víc. Pomohlo mi to snížit úzkost a lépe se soustředit. Co se firemní kultury týká, pokud je v týmu víc lidí otevřených mindfulness, může to celkově podpořit pozitivní prostředí. Takže určitě to stojí za zkoušku!

147 slov
1.5 minut čtení
13. 9. 2024
Libor Pavlík
Libor Pavlík

Mindfulness v práci je fakt super, hlavně když se cítíš pod tlakem. Ty techniky jako meditace nebo dechová cvičení ti fakt můžou pomoct najít klid. Zkus třeba ráno 5 minut jen tak sedět a soustředit se na dech, nebo si udělat pauzu během dne a na chvíli se soustředit jen na to, co děláš. Nebudeš mít pocit, že to všechno letí kolem tebe.

Pokud jde o týmovou spolupráci, tak mindfulness může taky pomoct, protože lidi se naučí být víc otevření a soustředěný na ostatní. Měl jsem týmu, co zavedli krátký mindfulness sezení před schůzkama a hned byla atmosféra lepší.

Osobně doporučuju nějaké appky jako Headspace nebo Calm, mají dobré návody. Knihy jako "Mysli jako monk" taky můžou být inspirativní.

Jasně, vyvážit pracovní tlak s přítomností je těžký, ale jde to. Když se do toho ponoříš, můžeš i vidět pozitivní změny v kolektivu. Takže klidně začni zkoušet a uvidíš!

148 slov
1.5 minut čtení
26. 6. 2024
Lenka Kratochvílová
Lenka Kratochvílová