Succeed.cz/Fórum/Proč je networking důležitý i pro lidi, kteří se neradi seznamují?

Proč je networking důležitý i pro lidi, kteří se neradi seznamují?

Mám takovou otázku, proč je vlastně tolik zdůrazňováno, jak je networking důležitý, i když mi takové věci nedělají úplně dobře? Jsem ten typ člověka, který se nerad seznamuje s novými lidmi, cítím se v tom často nepříjemně a nemám z toho dobrý pocit. Ale zároveň slyším tolik lidí mluvit o tom, jak jim kontakty pomohly v kariéře nebo při rozjezdu jejich podnikání. Jak to vlastně funguje? Můžete mít úspěšnou kariéru nebo rozjet vlastní projekt i bez toho, abyste byli extrovertní a pořád se s někým seznamovali? Vždycky jsem si myslel, že si vystačím s tím, co mám, ale teď váhám. Dává smysl investovat čas do networkingu, když mě to nebaví? Jaký význam mají tyto vztahy a jak mohou ovlivnit naši profesní dráhu? Může to být pro lidi jako já nějak přínosné? Jaké jsou alternativy pro ty z nás, kteří se neradi dostávají do společnosti a navazují nové kontakty? Zajímalo by mě také, jak se lidé s podobnými pocity vyrovnávají s tlaky moderního podnikání. Co si o tom myslíte?

168 slov
1.7 minut čtení
7. 10. 2023
Richard Horálek
Richard Horálek

Networking je důležitý, i když se ti to může zdát jako zbytečnost. I lidé, co neradi navazují kontakty, mohou těžit z těch stávajících vztahů. Často jde o to, že si můžeš vybudovat vztahy s lidmi, které už znáš – třeba kolegy nebo známé z oboru. I krátký rozhovor nebo sdílení zkušeností s někým, koho už znáš, může otevřít nové možnosti.

Není nutné být extrovert nebo trávit hodiny na networkingových akcích. Můžeš začít pomalu a třeba se zaměřit na online platformy jako LinkedIn, kde máš prostor se vyjádřit bez tlaku osobního setkání. Taky se dá udělat networking skrze společné zájmy nebo projekty, což je pro introverty často snazší.

V dnešním světě může být užitečné mít kontakty, protože práce často přichází přes doporučení a osobní vztahy. Je to o tom mít možnost se obrátit na někoho, když potřebuješ radu nebo pomoc. Takže investice do networkingu nemusí být o velkých akcích, ale spíš o udržování kontaktů a vzájemné podpoře. Možná si najdi pár lidí v oboru, které máš ráda a snaž se s nimi občas spojit – může to být mnohem příjemnější.

178 slov
1.8 minut čtení
23. 8. 2024
Martin Přibyl
Martin Přibyl

Networking je prostě taková věc, co se hodí v životě. I když se ti to nelíbí, spousta lidí ti potvrdí, že kontakty pomáhají. I introverti můžou najít způsoby, jak budovat vztahy, aniž by museli být na každé party nebo se cpát do velkých skupin. Můžeš třeba začít s jedním člověkem a postupně to rozšiřovat.

Důležitý je, že většina pracovních příležitostí se dozvíš díky známým nebo doporučením, ne jenom z inzerátů. Když máš dobrý vztah s pár lidmi, oni tě můžou doporučit dál a to může otevřít dveře, který bys jinak musel složitě hledat. Nebo třeba najdeš někoho, kdo má stejné zájmy a začneš spolupracovat.

Existujou i alternativy jako online networking, kde nemusíš být tváří v tvář. Webináře, fóra nebo LinkedIn můžou být super prostředky, jak se dostat k lidem bez té klasické nervozity z osobního setkání. Takže jo, i když se ti networking moc nelíbí, může to mít pro tebe nějaký přínos.

154 slov
1.5 minut čtení
9. 11. 2023
Ivana Nováková
Ivana Nováková