Succeed.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba investovat do bytů na pronájem?

Kdy je nejlepší doba investovat do bytů na pronájem?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně nejlepší čas na investici do nemovitostí, konkrétně do bytů na pronájem. Přemýšlím o tom už delší dobu, ale pořád mám pocit, že se mi to nějak vyhýbá. Slyšel jsem různé názory od lidí, kteří už investují a někteří tvrdí, že nejlepší je koupit v době krize, kdy ceny klesají. Jiní zase říkají, že naopak je lepší investovat v době, kdy je trh silný a ceny rostou. Jak to vlastně funguje? Měli byste investovat před nebo po turistické sezoně? A co třeba úrokové sazby? Vím, že když jsou nízké, je to pro investora fajn, ale jak se na to dívat z dlouhodobého hlediska? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké sezónní trendy, které by mohly ovlivnit poptávku po pronájmech. Také co říkáte na různé lokality? Je lepší investovat do centra města nebo spíše do okrajových částí? Předpokládám, že to všechno hraje roli v rozhodování. Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože mám pocit, že bych mohl udělat chybu a nerad bych přišel o peníze. Jak jste to měli vy? Kdy jste investovali a co vám pomohlo rozhodnout se pro ten správný čas?

191 slov
1.9 minut čtení
25. 10. 2024
Andrea Soukupová

Investovat do bytů na pronájem je fakt těžký, ale podle mě se to hodí spíš udělat v době, kdy trh dost klesá. Když jsou ceny dole, tak máš šanci koupit levně a pak prodávat dráž, až se situace zlepší. Ale na druhou stranu, když je trh silnej a ceny rostou, můžeš mít taky dobrý výnosy z pronájmu, protože poptávka roste. Co se týče úrokových sazeb, pokud jsou nízký, tak je to super pro financování. Mělo bys to brát i z pohledu dlouhodobýho investování.

Sezónní trendy? Tak před turistickou sezonou může být poptávka větší, hlavně v oblastech s turismem. A co se lokalit týče, tak centrum je fajn pro krátkodobější pronájmy, ale na okraji můžeš najít levnější byty s dlouhodobějšími nájemníky. Záleží na tom, co chceš – stabilní příjem nebo krátkodobý zisky. Vždycky bys měl pečlivě zvažovat všechny tyhle faktory.

139 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2024
Libor Paleček

Když přemýšlíš o investici do bytů na pronájem, tak je fakt hodně věcí, co zvážit. Obecně se říká, že krize může být dobrý čas na nákup, protože ceny klesají a můžeš chytit lepší nabídky. Na druhou stranu, pokud je trh silný a ceny rostou, taky můžeš mít šanci na slušný zisk, ale musíš si být jistej, že se ti to vyplatí.

Co se týče sezónnosti, tak v turistických oblastech je určitě lepší investovat před hlavní sezónou, kdy poptávka roste. Na druhou stranu, pokud jde o dlouhodobé pronájmy, tam to tolik nehraje roli. Úrokový sazby jsou další faktor – nízký úrok ti pomůže snížit náklady na půjčky, což se rozhodně hodí.

Lokality jsou taky důležitý. V centru města máš větší šanci na stálý příjem z pronájmu kvůli vyšší poptávce, ale na okrajích můžeš najít levnější nemovitosti s potenciálem růstu. Nakonec, každopádně si udělej důkladnej průzkum a zvaž všechny proměnné. Nikdo ti nemůže zaručit stoprocentní úspěch, ale informovaná volba je vždycky lepší než risk.

161 slov
1.6 minut čtení
11. 7. 2024
Daniel Němec
Succeed.cz/Články/Investice do nemovitostí
Diverzifikace portfolia: Kdy a jak investovat do různých typů nemovitostíJak efektivně diverzifikovat investiční portfolio pomocí různých typů nemovitostí. Minimalizace rizika a maximalizace návratnosti.
1000 slov
10 minut čtení
19. 12. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky