Succeed.cz/Fórum/Rizika investování do nemovitostí v méně známých lokalitách

Rizika investování do nemovitostí v méně známých lokalitách

Zajímalo by mě, jaká jsou opravdu rizika, když se rozhodneme investovat do nemovitostí v lokalitách, které nejsou tak známé. Mám na mysli místa, která nejsou oblíbená mezi turisty nebo kde není tolik rozvinutá infrastruktura. Vím, že to může vypadat jako skvělá příležitost, protože ceny nemovitostí jsou tam obvykle nižší. Ale co když to není tak růžové? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Může to mít vliv na budoucí zhodnocení investice? Jaké jsou šance, že tam nenajdu nájemníky nebo že se lokalita nebude rozvíjet tak, jak jsem si představoval? A co další rizika spojená s trhem práce nebo s ekonomickými podmínkami v těchto oblastech? Existují nějaké konkrétní příklady lidí, kteří do takových lokalit investovali a co se jim stalo? Mohlo by to být poučné, abych měl lepší představu o tom, co mě čeká. Protože si myslím, že investice do nemovitostí je velký krok a nechci udělat chybu. Jak tedy správně posoudit potenciál méně známých lokalit pro investici do nemovitosti?

159 slov
1.6 minut čtení
21. 5. 2024
Ondřej Svoboda

Investování do nemovitostí v méně známých lokalitách může bejt fakt risk. Ceny sou sice nižší, ale to je jenom začátek. První věc, co je potřeba zvažovat, je poptávka po nájemním bydlení. Když tam není rozvinutá infrastruktura, může být problém najít nájemníky, což znamená prázdný byty a ztrátu peněz. Dále si dej pozor na ekonomické podmínky v regionu. Když se lidem nedaří v práci nebo je v oblasti vysoká nezaměstnanost, tak se ti nájemníci vyhnou obloukem.

Další riziko je budoucí rozvoj lokality. Můžeš mít skvělý plán, ale pokud se město nebo obec nerozhodne investovat do rozvoje (např. dopravy, obchodů), tak se nic nezmění a tvoje investice zůstane stát na místě. To může mít negativní dopad na zhodnocení nemovitosti.

Příklady lidí, co investovali do méně známých oblastí a neuspěli? Třeba někdo koupil byt v malé vesnici, kde nebyl žádnej zájem a teď se mu to válí prázdný bez nájemníků. Místo investice do vysoce žádané lokality skončil s nemovitostí, která mu akorát bere peníze.

Doporučuji pořádně prozkoumat lokalitu – zjistit o demografii, místních službách a plánech na rozvoj. Lepší pozitivity než pak litovat špatného rozhodnutí.

179 slov
1.8 minut čtení
14. 1. 2024
Lucie Pavlíková

Investování do nemovitostí v méně známých lokalitách může být dost rizikové. I když ceny nemovitostí jsou nižší, je tu spousta faktorů, co může ovlivnit zhodnocení investice. Třeba nízká poptávka po nájmech, protože tam nejsou lidi nebo moc práce. Pokud tam není infrastruktura, jako školy, obchody, doprava, tak to lidi odrazuje.

Další věc je ekonomická situace v té oblasti – pokud se region potýká s nezaměstnaností nebo odlivem obyvatelstva, může to hodně zkomplikovat situaci s pronájmem nebo prodejem. Taky se může stát, že lokalita vůbec neporoste tak, jak jsi čekal. Můžeš mít skvělý plán a pak zjistit, že územní plánování nebo investice do rozvoje města jsou na bodu mrazu.

Slyšel jsem o pár lidí, co investovali do atraktivních cenových lokalit a nakonec měli problém s nalezením nájemníků a jejich nemovitosti stály víc peněz na údržbu než přinášely. Takže fakt doporučuji udělat dobrou analýzu trhu a možná i prozkoumat budoucí plány rozvoje oblasti předtím, než se rozhodneš. Jinak bys mohl skončit s investicí, co jenom ztrácí hodnotu.

164 slov
1.6 minut čtení
23. 8. 2021
Jan Vašek
Succeed.cz/Články/Investice do nemovitostí
Proč investovat do nemovitostí v rozvíjejících se oblastechObjevte výhody investování do nemovitostí v rozvíjejících se oblastech a zjistěte, proč je to klíčový krok pro zajištění vaší finanční budoucnosti.
1000 slov
10 minut čtení
13. 2. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky