Succeed.cz/Fórum/Jak mohu zlepšit své komunikační dovednosti pro práci?

Jak mohu zlepšit své komunikační dovednosti pro práci?

V poslední době jsem si uvědomil, že moje komunikační dovednosti nejsou na takové úrovni, jakou bych si přál. Pracuji v oboru, kde je komunikace klíčová – ať už jde o jednání s klienty, prezentace našich projektů nebo spolupráce s kolegy. Často cítím, že moje myšlenky nejsou dostatečně jasné a že se mi nedaří vyjádřit to, co skutečně chci říct. Zajímalo by mě, co byste doporučili jako efektivní kroky pro zlepšení těchto dovedností? Mám na mysli nejen verbální komunikaci, ale také nonverbální signály a schopnost naslouchat druhým. Někdo mi říkal, že praxí se toho dá hodně naučit, ale jaké konkrétní techniky nebo aktivity byste doporučili? Existují nějaké knihy nebo online kurzy, které by mohly být užitečné? Také bych chtěl vědět, jestli máte nějaké tipy na to, jak se cítit sebevědoměji během prezentací nebo jednání. Rád bych se stal lepším komunikátorem a doufám, že mi můžete pomoci najít správnou cestu k dosažení tohoto cíle. Díky předem za všechny rady!

157 slov
1.6 minut čtení
14. 10. 2023
Aleš Hloušek

Zlepšení komunikačních dovedností je fakt důležitý krok. Zkus se zaměřit na pár věcí. První, co bych doporučil, je aktivní naslouchání. Když někdo mluví, snaž se fakt poslouchat a reagovat na to, co říká, místo abys v hlavě vymýšlel, co řekneš dál. Další věc je praxe – zkus si třeba najít skupinu lidí, s kterými si můžeš trénovat prezentace nebo si udělat nějakou debatu.

Podívej se taky na knihy jako "Jak získávat přátele a působit na lidi" od Dale Carnegieho, to je klasik. Nebo třeba "Never Split the Difference" od Chrisa Vossa – to ti dá super tipy na vyjednávání.

Online kurzy jako Coursera nebo Udemy mají hodně nabídek zaměřených na komunikaci a prezentování. A co se týče sebevědomí při prezentacích, zkus si předem napsat, co chceš říct, a pak si to několikrát nahlas říct doma. Pomůže ti to zvyknout si na slova a cítit se jistěji. Klidně si vytvoř i vizuální pomůcky – ty ti můžou pomoct udržet pozornost publika.

Hlavně nebuď k sobě moc tvrdý a zkoušej to postupně. Časem uvidíš pokrok.

173 slov
1.7 minut čtení
16. 6. 2024
Anna Zemanová

Myslím, že klíčem k lepší komunikaci je hlavně praxe. Zkus třeba hrát divadlo nebo se účastnit improvizačních kurzů. To ti pomůže lépe reagovat v různých situacích a zlepšit tvůj verbální projev. Co se týče nonverbální komunikace, věnuj pozornost svému tělu – jak stojíš, držíš oči na ostatních nebo gestikuluješ. Přečti si nějaké knížky o neverbální komunikaci, třeba "Jak získávat přátele a působit na lidi" od Dale Carnegieho. Online kurzy jako Coursera nebo Udemy mají skvělé lekce na prezentace a veřejné vystupování. A když jde o sebevědomí, zkus se před prezentací několikrát nahlas procvičit, klidně před zrcadlem. Uvidíš, že to pomůže. Hodně štěstí!

102 slov
1 minut čtení
30. 12. 2024
František Kučera
Succeed.cz/Články/Kariérní posun
Jak efektivně rozvíjet měkké dovednosti pro kariérní růst?Objevte, jak měkké dovednosti, jako je komunikace a týmová spolupráce, mohou urychlit váš kariérní postup. Náš průvodce vám přináší praktické tipy a s...
1000 slov
10 minut čtení
19. 2. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky