Succeed.cz/Fórum/Obavy z neúspěchu v investování

Obavy z neúspěchu v investování

Mám takový problém, který mě poslední dobou opravdu trápí. Přemýšlím o investování a o tom, jak bych mohl začít s nákupem akcií nebo třeba kryptoměn, ale mám hrozný strach z toho, že udělám nějakou chybu a skončím v mínusu. Mám pocit, že se kolem mě točí tolik informací, které jsou buď velmi pozitivní nebo naopak varovné. Jak si vlastně vybrat správnou strategii? A co když se rozhodnu investovat a pak zjistím, že jsem si vybral špatné akcie nebo investici? Neztratím všechny peníze? Zajímalo by mě, jestli někdo z vás měl podobné obavy a jak s nimi bojoval. Co děláte, abyste se cítili sebejistěji? Zkoušeli jste nějaké kurzy nebo knihy o investování? Jak se dá zmírnit ten strach z neúspěchu? Vlastně nevím ani, jak začít, kdybych se rozhodl do toho jít. Také bych chtěl vědět, jestli je lepší investovat malé částky postupně nebo se vrhnout do větších investic najednou. Mám pocit, že čím víc informací mám, tím víc jsem zmatený a nervózní. Co byste mi doporučili udělat jako první krok? Jak se dá najít správný přístup k investování bez toho, abych měl neustálý strach z neúspěchu?

185 slov
1.9 minut čtení
6. 10. 2023
Zdeňka Světlíková

Je to úplně normální mít obavy, když začínáš s investováním. Všichni jsme si tím prošli. Důležité je si uvědomit, že žádný investor nemá zaručený úspěch a chybovat je součástí procesu. Doporučuji začít s menšími částkami, třeba nějakými akciemi nebo ETF, a postupně se učit. Můžeš zkusit číst knihy o investování nebo sledovat online kurzy. To ti dá lepší přehled a uklidní tě to.

Dobrý tip je taky si vytvořit investiční plán a dodržovat ho. Tím se vyhneš impulsivním rozhodnutím na základě emocí. Co se týče volatility trhu, snaž se myslet dlouhodobě. Někdy se trhy propadnou, ale pokud investuješ na delší dobu, většinou se to vrátí.

A nezapomeň na diverzifikaci – rozložení investic do různých oblastí může snížit riziko. Pokud budeš mít rozumný přístup a trochu trpělivosti, mělo by to být v pohodě. Krok za krokem a naučíš se víc, jak to celé funguje.

141 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Jindřiška Pánková

Nejsem žádný expert, ale takové obavy má asi každý, kdo začíná. Důležitý je mít plán a nespěchat. Zkus začít s malými částkami, třeba nějakým ETF nebo něčím stabilním, co tě moc neohrozí. Určitě si přečti nějaké knihy o investování a sleduj trhy, to ti pomůže se trochu orientovat. Nezapomeň, že investování je maraton, ne sprint. Zjisti si, jaké máš možnosti a vyber si strategii, která ti vyhovuje. Můžeš zkusit i simulátory investování, abys získal pocit bez rizika. A fakt se neboj chyb, to se stává všem. Klidně se ptej kolem sebe nebo na fórech, lidi ti rádi poradí.

98 slov
1 minut čtení
12. 6. 2024
Dana Stará
Succeed.cz/Články/Podnikatelský mindset
Jak překonat strach z neúspěchu a posunout se vpředObjevte osvědčené strategie, jak překonat strach z neúspěchu a transformovat ho v motivaci pro osobní růst. Tento článek nabízí praktické tipy pro pod...
1000 slov
10 minut čtení
7. 6. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky