Succeed.cz/Fórum/Jak navázat kontakt s neznámými lidmi?

Jak navázat kontakt s neznámými lidmi?

Když jsem se rozhodl rozšířit svou síť kontaktů v oblasti podnikání a investování, zjistil jsem, že navazování konverzace s neznámými lidmi může být docela výzvou. Možná máte podobné pocity, když se ocitnete na networkingových akcích nebo v online skupinách zaměřených na kariérní růst a osobní rozvoj. Co vlastně říct, aby to nevypadalo příliš nuceně a zároveň to vyvolalo zájem? Je lepší začít s nějakým komplimentem nebo se ptát na jejich zkušenosti? Třeba bych mohl zmínit něco o aktuálních trendech v oboru, ale co když s tím dotyčný nesouhlasí? Jak se vyhnout trapným chvilkám? A co když si nebudu jistý, zda mají zájem o konverzaci? Zajímalo by mě, jaké konkrétní fráze nebo otázky byste doporučili použít, když chci udělat dobrý první dojem. Máte nějaké osvědčené tipy, jak se dostat do rozhovoru bez stresu a nervozity? Klidně sdílejte i vlastní zkušenosti z různých akcí nebo situací, kdy jste se snažili navázat kontakt s někým novým. Co fungovalo a co naopak ne? Jak jste zvládli situace, kdy to nevyšlo podle očekávání? Myslím si, že sdílení takových příběhů může být užitečné pro nás všechny, kteří se snažíme uspět v dnešním rychlém světě podnikání.

189 slov
1.9 minut čtení
22. 3. 2021
Vladimíra Žemličková
Vladimíra Žemličková

Klíč je v přirozenosti. Když se dostaneš do situace, kdy chceš navázat kontakt, zkus začít s něčím jednoduchým, třeba se zeptat na názor na akci nebo na to, co si myslí o nějakém aktuálním trendu. Komplimenty můžou fungovat, ale musí být upřímné, jinak to působí uměle. Snaž se být otevřený a naslouchat. Pokud narazíš na téma, které ho zajímá, rozvin to. Klidně se ptej na jeho zkušenosti a co ho přivedlo sem. A pokud se ti zdá, že nemá zájem, neber to osobně. Někdy to prostě nevyjde a je to normální. Zkušenosti různých akcí ukazují, že většina lidí hledá stejnou interakci jako ty, takže se neboj udělat první krok. Vzpomínám si, že mi párkrát pomohlo sdílet nějaký zajímavý článek nebo novinku z oboru - to je často skvělý start pro rozhovor. A když to neklapne, tak to prostě zkus znovu jinde.

141 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2025
Dominik Macháč
Dominik Macháč

Navazování kontaktů fakt může být o nervy, ale pár triků to může usnadnit. Zkus začít s něčím jednoduchým – třeba se zeptej, co je přivedlo na akci nebo jaké mají zkušenosti v oboru. Dobrý kompliment na věc, co dělají, taky zabírá. Vždycky je lepší mluvit o něčem aktuálním, třeba nějaký trend nebo novinku v branži. Když narazíš na názor, co nesouhlasí, neber to jako problém, spíš to ber jako příležitost k diskuzi. Trapné chvilky se najdou, ale když se ti podaří udržet lehkou atmosféru a směj se, většinou to pomůže. Důležité je být otevřený a naslouchat, to lidi oceňují. A pokud vidíš, že ten druhej moc nezájem má, tak to prostě zkusit jinde. Každý si zažil nepovedené pokusy, ale to k tomu patří. Hlavně nebuď nervózní – lidi většinou ocení upřímnost a autentický přístup.

134 slov
1.3 minut čtení
15. 7. 2024
Andrea Kříčková
Andrea Kříčková