Succeed.cz/Fórum/Jak překonat stydlivost a navázat nové kontakty v podnikání?

Jak překonat stydlivost a navázat nové kontakty v podnikání?

Chtěl bych se podělit o něco, co mě trápí už nějakou dobu. Jsem dost stydlivý člověk a mám problém s navazováním nových kontaktů, což je v dnešní době, když se hodně věcí točí kolem networkingových příležitostí, docela velký problém. Snažím se být aktivní v oblasti podnikání a investování, ale když přijde na to, abych oslovil lidi na akcích nebo dokonce jen napsal někomu zprávu, cítím se jako v úzkých. Nejde jen o to, že jsem nervózní, ale taky mám obavy, co si druzí pomyslí. Mám strach z odmítnutí a často si říkám, jestli moje otázky budou dostatečně zajímavé nebo relevantní. Zajímalo by mě, jak se s tím vyrovnávají ostatní lidé? Jaké konkrétní tipy máte na to, jak překonat stydlivost a udělat první krok k navázání kontaktu? Pomohlo by mi třeba připravit si několik otázek předem nebo najít společnou řeč s lidmi? A co když mi dojdou slova? Jak zvládáte situace, kdy se cítíte nejistě? Je lepší začít online nebo přímo na nějakých akcích? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože chci zlepšit své dovednosti v komunikaci a konečně se odvážit udělat ten krok k vytvoření nových příležitostí. Děkuji všem za odpovědi!

192 slov
1.9 minut čtení
18. 6. 2023
Ondřej Soukup
Ondřej Soukup

Není to jednoduché, ale určitě to jde. Mám taky problém se stydlivostí, takže vím, o čem mluvíš. Zkus se připravit na akce tak, že si vytvoříš pár otázek předem, jak jsi zmínil. Třeba něco jako: "Jaký je tvůj názor na..." nebo "Co tě přivedlo k tomu, co děláš?" To ti pomůže mít nějakou jistotu.

Další věc, co pomáhá, je začít online. Můžeš si najít skupiny na sociálních sítích a tam se zapojit do diskuzí. Uvidíš, že to bude snadnější než oslovovat lidi přímo na akcích. Pak už je jen krok k tomu, oslovit je i naživo.

Když ti dojdou slova, neboj se říct, že tě něco zaujalo nebo že nevíš, jak pokračovat. Většina lidí má podobné pocity a ocení upřímnost. A co se týče obav z odmítnutí, pamatuj, že každý má své vlastní starosti a většinou si nás ani tak nevšímají.

Zkus to vzít jako trénink – čím víc budeš mluvit s lidmi, tím jednodušší to bude. Držím palce!

158 slov
1.6 minut čtení
16. 9. 2024
Jan Urban
Jan Urban

Není to snadné, ale pár tipů by mohlo pomoct. Zkus se zaměřit na přípravu před akcí. Můžeš si napsat nějaké otázky nebo témata, o kterých chceš mluvit, třeba něco aktuálního z oboru, co tě zajímá. To ti dodá sebevědomí a usnadní to konverzaci. Když oslovíš někoho, můžeš začít s jednoduchým komplimentem nebo otázkou ohledně akce – to vždycky zlomyzuje ledy.

Hodně lidí se taky bojí odmítnutí, ale pamatuj, že to je normální a každý to zažil. Zkus se soustředit na pozitivní výsledky místo negativních. Když ti dojdou slova, klidně se přiznej – většina lidí to ocení a ráda ti pomůže s pokračováním.

Online prostředí může být fajn na začátek, tam je to méně stresující. Můžeš se připojit do diskuzních skupin nebo fór a reagovat na příspěvky, tím si osvojíš způsob komunikace a navážeš kontakty bez té přímé konfrontace. A pamatuj, čím víc budeš cvičit, tím lepší budeš! Takže neboj se udělat ten první krok.

154 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2024
Martin Kuchař
Martin Kuchař