Succeed.cz/Fórum/Jak si správně naplánovat pracovní den, aby v něm bylo místo na odpočinek?

Jak si správně naplánovat pracovní den, aby v něm bylo místo na odpočinek?

Zajímalo by mě, jak to vlastně udělat s tím plánováním pracovního dne. V poslední době se mi zdá, že jsem pořád ve stresu a nemám čas na odpočinek. Přitom vím, že odpočinek je důležitý pro udržení produktivity a zdraví. Jak si tedy správně naplánovat pracovní den, aby v něm bylo místo na relaxaci? Mám pocit, že když se snažím být efektivní, tak zapomínám na přestávky a nakonec jsem vyčerpaný. Jaké metody nebo techniky byste doporučili pro rozvržení dne tak, abych měl čas jak na práci, tak i na chvíle pro sebe? Existují nějaké aplikace nebo strategie, které vám fungují? Jaké jsou vaše zkušenosti s plánováním a zvládáním pracovního času tak, aby to nebylo jen o práci, ale i o tom užít si den? Vím, že spousta lidí má své osvědčené tipy, tak budu rád za každou radu!

137 slov
1.4 minut čtení
7. 10. 2022
Milan Žižka
Milan Žižka

Naplánovat si pracovní den tak, aby v něm byl i čas na odpočinek, není zas tak složité, ale chce to trochu přemýšlení. Zkus si udělat pevný rozvrh. Například, začni den s nějakou příjemnou aktivitou, třeba s kávou nebo krátkou procházkou. Pak si nastav bloky času na práci - třeba 90 minut v kuse a pak 10-15 minut pauza. Během té pauzy se protáhni, dej si něco k jídlu nebo si chvilku čti. Po obědě zkus zase pracovat v těchto blocích. Můžeš využít nějaké aplikace jako Pomodoro, co ti pomůžou s časem. Nenechávej vše na večer - věř mi, to ti akorát vezme večerní klid. Zkus mít na konci dne jasné hranice - vypni počítač a dej si čas jen pro sebe. Vždycky je dobrý mít něco na co se večer těšit. A když už cítíš stres, udělej si krátkou přestávku a zhluboka dýchej. Je to fakt o tom najít ten balans medzi prací a relaxací.

155 slov
1.6 minut čtení
11. 5. 2024
Jaroslava Burešová
Jaroslava Burešová

Naplánovat si den tak, aby v něm byl čas na odpočinek, je fakt důležitý. Zkus si rozdělit den na bloky, třeba 90 minut práce a pak 15-20 minut pauza. Během těch přestávek si dej něco k jídlu, projdi se nebo si prostě odpočiň. Taky je dobrý mít jasně stanovené priority. Každé ráno si napiš, co musíš udělat a co bys chtěl stihnout. A hlavně, nenechávej si práci na poslední chvíli. Zkus používat nějakou aplikaci jako Trello nebo Todoist – pomůže ti to držet přehled a organizaci. Když máš práci rozplánovanou, snáz zařadíš i ty chvíle pro sebe. Nezapomeň si třeba na konci dne vyhradit čas jen pro sebe – kniha, seriál nebo cokoliv, co tě baví. Uvidíš, že když si dáš pauzu, pak budeš produktivnější.

125 slov
1.3 minut čtení
18. 5. 2024
Bohuslav Vojta
Bohuslav Vojta