Kdo by měl být na mém seznamu referencí?
Přemýšlím, jak důležité je mít správné reference, když se ucházím o novou práci nebo projekt. Když hledáme zaměstnání, slyšel jsem, že dobré reference mohou udělat velký rozdíl. Ale kdo by vlastně měl být na mém seznamu referencí? Mám za to, že to nejsou jen lidé, kteří mě znají z práce, ale také ti, které jsem potkal během různých projektů nebo akcí. Co třeba bývalí vedoucí nebo kolegové? Mám zahrnout i lidi, se kterými jsem spolupracoval na volnočasových aktivitách nebo dobrovolnických projektech? Jak důležité je mít na seznamu někoho z akademického prostředí, třeba profesora nebo mentora z univerzity? A co osobní kontakty? Můžu mít na seznamu i přátele nebo rodinu, pokud ví, co umím, nebo by to mohlo vypadat neprofesionálně? Zajímalo by mě také, jestli je lepší mít delší seznam referencí s různorodými lidmi nebo menší a silnější skupinu lidí, kteří mě opravdu znají a mohou říct něco konkrétního o mých schopnostech. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Co byste doporučili ohledně výběru referencí a jaké typy lidí by měli být na mém seznamu?