Succeed.cz/Fórum/Kdo by měl být na mém seznamu referencí?

Kdo by měl být na mém seznamu referencí?

Přemýšlím, jak důležité je mít správné reference, když se ucházím o novou práci nebo projekt. Když hledáme zaměstnání, slyšel jsem, že dobré reference mohou udělat velký rozdíl. Ale kdo by vlastně měl být na mém seznamu referencí? Mám za to, že to nejsou jen lidé, kteří mě znají z práce, ale také ti, které jsem potkal během různých projektů nebo akcí. Co třeba bývalí vedoucí nebo kolegové? Mám zahrnout i lidi, se kterými jsem spolupracoval na volnočasových aktivitách nebo dobrovolnických projektech? Jak důležité je mít na seznamu někoho z akademického prostředí, třeba profesora nebo mentora z univerzity? A co osobní kontakty? Můžu mít na seznamu i přátele nebo rodinu, pokud ví, co umím, nebo by to mohlo vypadat neprofesionálně? Zajímalo by mě také, jestli je lepší mít delší seznam referencí s různorodými lidmi nebo menší a silnější skupinu lidí, kteří mě opravdu znají a mohou říct něco konkrétního o mých schopnostech. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Co byste doporučili ohledně výběru referencí a jaké typy lidí by měli být na mém seznamu?

174 slov
1.7 minut čtení
17. 9. 2024
Milena Adamcová
Milena Adamcová

Tak jo, reference jsou fakt důležitý, když se ucházíš o práci nebo projekt. Na seznam bych dal určitě bývalé šéfy nebo kolegy, ty znají tvoji práci a můžou říct něco konkrétního. Je dobrý mít i někoho z projektů, na kterých jsi dělal, třeba i z dobrovolnických akcí – to ukazuje, že máš široký spektrum zkušeností. Co se týče akademických kontaktů, pokud máš profesora nebo mentora, co tě zná dobře a může posoudit tvé schopnosti, tak je to plus. Osobní kontakty jako kamarádi nebo rodina bych asi nedával, to může vypadat neprofesionálně. Lepší je mít menší seznam s lidmi, co tě fakt znají a můžou říct něco konkrétního než velkej seznam s náhodnejma lidma. Drž se takovejch tipů a mělo by to být ok.

123 slov
1.2 minut čtení
24. 1. 2025
Jaroslav Průcha
Jaroslav Průcha

Jo, tohle je dost důležitá otázka. Na seznamu referencí by měli být lidi, kteří tě znají dobře a můžou říct něco konkrétního o tom, co umíš. Určitě zahrň bývalé šéfy a kolegy – ti vědí, jak jsi pracoval a co jsi dokázal. Neboj se vzít i někoho z projektů, kde jsi byl dobrovolník nebo se angažoval v nějakých aktivitách, tam se ukáže tvoje teamová spolupráce nebo schopnosti.

Akademické reference jsou fajn, pokud jsi čerstvý absolvent, tak profík nebo mentor může hodně pomoct. Co se týče přátel a rodiny, spíš bych je vynechal – to může působit neprofesionálně.

Jak moc velký seznam? Lepší menší skupina lidí, kteří tě fakt znají a můžou nabídnout konkrétní příklady tvých dovedností. Takže vyber pečlivě a připrav se na to, že je pozveš k referencím předem. To je asi tak všechno – hodně štěstí!

138 slov
1.4 minut čtení
17. 12. 2024
Bohumil Sýkora
Bohumil Sýkora