Succeed.cz/Fórum/Jak se nenechat ovlivnit špatnými zprávami o ekonomice?

Jak se nenechat ovlivnit špatnými zprávami o ekonomice?

V poslední době je opravdu těžké se vyhnout všem těm špatným zprávám o stavu ekonomiky, ať už je to inflace, nezaměstnanost nebo prostě jen negativní prognózy pro příští období. Já se snažím udržet pozitivní mysl, ale čím víc sleduji zprávy, tím víc mám pocit, že nás čekají horší časy. Jak se vlastně nenechat ovlivnit těmito pochmurnými informacemi? Je to vůbec možné? Vím, že informace jsou důležité pro naše podnikání a investice, ale někdy mám pocit, že mě to jenom stresuje. Uvažuji o tom, jestli by nebylo lepší zavřít oči před negativními zprávami a soustředit se na vlastní plány a cíle. Ale zase, co když mi uniknou důležité informace, které by mohly ovlivnit moje rozhodování? Jak tedy najít rovnováhu mezi informovaností a psychickou pohodou? Jak si uchovat klid v duši a nenechat se strhnout pesimismem kolem? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, jak na to jdou oni. Děkuji!

146 slov
1.5 minut čtení
26. 1. 2024
Radek Vaníček
Radek Vaníček

Jasně, to je těžký. Ta negativa z médií můžou fakt dost ovlivnit náladu. Tady je pár tipů, co dělám já. Zkus si omezit čas, co trávíš čtením nebo sledováním zpráv. Třeba si nastav časovač na max hodinu denně a pak dej od toho klid. Místo toho se zaměř na věci, co tě baví, nebo co můžeš ovlivnit. Třeba se víc vzdělávej v oblasti, co tě zajímá, nebo se soustřeď na svůj byznys a jak ho posunout dál. To ti dá pocit kontroly. Další věc, co pomáhá, je hledat pozitivní zprávy nebo úspěchy kolem sebe – třeba nějaké inspirativní příběhy podnikatelů, co uspěli i v těžkých časech. A jestli máš pocit, že ti to stresuje psychiku, tak si najdi nějaký koníček nebo relaxační techniky – meditace nebo sport můžou hodně pomoct. Je důležitý mít rovnováhu, takže trochu informací, ale ne se tím nechat pohltit. Někdy je lepší ignorovat špatný zprávy a soustředit se na vlastní cíl.

155 slov
1.6 minut čtení
21. 9. 2024
Petr Košťál
Petr Košťál

Nenechat se ovlivnit špatnými zprávami o ekonomice je fakt těžký, to chápu. Já osobně jsem zkusil pár věcí, co mi pomohlo. První je prostě omezit množství informací, co sleduješ. Místo zpravodajských portálů si nastav třeba jen jednou týdně shrnutí nebo podcast, kde se mluví k věci. Takže máš přehled, ale bez toho stresu každý den. Další finta je zaměřit se na pozitivní zprávy a úspěchy, co se dějí kolem nás – třeba si číst články o malých firmách, který se daří nebo o inovacích. Taky je dobrý mít nějaký plán a cíle, na který se soustředit. Když víš, co chceš dosáhnout, tak tě ty negativní zprávy tolik neovlivní. A nakonec – nezapomínej na duševní zdraví! Meditace nebo procházky v přírodě fakt pomáhají udržet klid v hlavě. Toť můj názor.

129 slov
1.3 minut čtení
29. 1. 2024
Soňa Kolářová
Soňa Kolářová