Jak mi diversifikace pomůže snížit riziko?
V poslední době se hodně mluví o diversifikaci, ale moc tomu nerozumím. Jak vlastně funguje a proč je tak důležitá? Slyšel jsem, že když investuji do více různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy nebo třeba nemovitosti, tak tím snižuju nějaké riziko. Jak to vlastně funguje? Může být přece pravda, že pokud se mi jednou aktivu nedaří, tak ostatní na tom můžou být lépe a tím vyváží ztráty. Ale jak to konkrétně vypadá v praxi? Když si koupím akcie jedné firmy a pak dalších pět firem z jiných odvětví, jak mi to může vlastně ochránit před ztrátou? A co když se třeba dočtu o nějakém trhu, který je na vzestupu, ale pak se něco pokazí a já tam investoval víc peněz? Opravdu mi ta rozmanitost pomůže? Mám si tedy dávat pozor na to, abych neinvestoval všechny peníze do jedné věci? A co třeba investice do zahraničních trhů? To je taky diversifikace nebo spíš jenom riskování? Jak se mám rozhodnout, kolik investovat do každého aktiva? Rozhodně bych chtěl nějak snížit riziko ve svém portfoliu a vím, že diversifikace je klíčová, ale potřebuju víc informací. Může někdo vysvětlit, jak to vlastně funguje a co bych měl mít na paměti při rozdělování svých investic?