Succeed.cz/Fórum/Brzdím svůj vlastní pokrok, co s tím?

Brzdím svůj vlastní pokrok, co s tím?

Nedávno jsem se zamyslel nad tím, jak často se mi stává, že si uvědomím, že vlastně brzdím svůj vlastní pokrok. Mám na mysli, že i když mám spoustu plánů a cílů v oblasti podnikání a kariérního růstu, tak se často cítím zaseknutý na místě. Připadá mi, že mám neustále strach z neúspěchu nebo z toho, co si o mně ostatní pomyslí. Zkouším se motivovat různými tipy a radami z knih nebo podcastů, ale stejně nakonec skončím u stejných zvyklostí, které mě nikam neposouvají. Jak je možné, že si sám házím klacky pod nohy? Co dělat, když zjistím, že místo toho, abych se posouval vpřed, tak jen stagnuji? Někdy se mi zdá, že jsem v pasti svých vlastních myšlenek a obav. Proč to tak je? Máte nějaké tipy na to, jak překonat tyto překážky ve vlastním myšlení? Jak se dostat přes tyto bloky a konečně začít jednat? Jak začít vidět pokrok a úspěch tam, kde se zdálo, že už není žádná cesta? Zajímalo by mě také, jestli máte podobné zkušenosti a jak jste to zvládli. Předem díky za všechny rady!

179 slov
1.8 minut čtení
9. 5. 2023
Věra Soukupová
Věra Soukupová

Je to fakt blbý pocit, když víš, že se brzdíš sám. Mám to taky tak, hodně lidí si dává překážky jenom v hlavě. Někdy je to strach z neúspěchu nebo co si o tobě ostatní myslí, jak říkáš. Zkus se zaměřit na malé kroky, nemusíš hned měnit celý život. Zapiš si, co chceš udělat, a zkus každý den udělat aspoň jednu věc pro svůj cíl. Třeba začni s něčím snadným, co tě posune vpřed, i malý úspěch může motivovat. Také můžeš zkusit najít podporu mezi lidmi, kteří mají podobné cíle. Podělte se o pokroky, třeba ti to dodá energii. Důležitý je prostě jednat a ne se bát selhání. Taky jsem měl pocit, že stagnuju, ale když jsem začal myslet víc na proces než na výsledek, nějak to šlo snadněji. Hlavně se nesrovnávej s ostatníma, každej má svůj čas a způsob. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
10. 2. 2023
Bohumil Macháč
Bohumil Macháč

Myslím, že to, co popisuješ, je něco, co zažívá spousta lidí. Strach z neúspěchu a obavy z názoru ostatních můžou fakt dost brzdit. Zkus si uvědomit, že nikdo není dokonalý a selhání je součástí učení. Místo toho, abys se bál, zkus se na to dívat jako na příležitost k růstu. Možná by stálo za to začít s malými kroky – něco, co ti přijde snadné a zároveň tě posune. Můžeš si třeba stanovit konkrétní cíle, ale fakt malé, abys to nebral jako zátěž. Důležité je také obklopit se lidmi, kteří tě podporují a motivují. Někdy stačí jen sdílet svoje myšlenky s někým blízkým a najednou to vypadá jinak. A pokud se ti zdá, že jsi v pasti, zkus změnit prostředí nebo rutinu – i malá změna může udělat divy. Vždycky je prostor na to začít znovu a najít si svoji cestu.

141 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2024
Věra Prokopová
Věra Prokopová