Succeed.cz/Fórum/Jak mi mindfulness pomůže být kreativnější v práci?

Jak mi mindfulness pomůže být kreativnější v práci?

Zajímalo by mě, jak vlastně mindfulness může ovlivnit moji kreativitu v práci? Poslední dobou se cítím trochu vyhořelý a mám pocit, že moje nápady nejsou tak svěží jako dřív. Často se mi stává, že když se snažím vyřešit nějaký problém nebo přijít s novým projektem, mám prázdno v hlavě. Slyšel jsem, že mindfulness je skvělý způsob, jak se dostat do správného mentálního prostoru a zvýšit svou pozornost. Ale jak přesně tohle všechno souvisí s kreativitou? Může mě pravidelné praktikování mindfulness skutečně dovést k tomu, abych měl více inspirace a schopnosti přemýšlet mimo běžné koleje? Vlastně mě zajímá i to, jestli by mi to mohlo pomoct lépe se vyrovnávat se stresem, který mi občas znemožňuje se soustředit na nové myšlenky. Jaké techniky bych měl zkusit? Máte někdo zkušenost s tím, jak mindfulness ovlivnilo vaši kreativitu v pracovním prostředí? Děkuji za jakékoli tipy nebo osobní příběhy.

144 slov
1.4 minut čtení
23. 3. 2024
Tereza Košťálová

Mindfulness ti může fakt pomoct s kreativitou. Když praktikuješ mindfulness, tak se naučíš víc soustředit a být přítomnej v momentě, což je super pro nápady. Místo toho, aby ses honil za myšlenkama a stresoval, tak se na chvíli zastavíš a uvolníš hlavu. To může vést k tomu, že najednou dostaneš víc inspirace a nápadů, který bys normálně přehlídnul.

Zkus třeba jednoduchý techniky jako hluboký dýchání nebo meditaci. I pár minut denně může udělat divy. Můžeš zkusit i vedený meditace, co najdeš online. A když se budeš cítit ve stresu, tak si dej pauzu a zkus se soustředit na to, co cítíš a kolem sebe slyšíš. Uvidíš, že to pomůže vyčistit hlavu a objevit nový úhly pohledu.

Osobně jsem zjistil, že když se pravidelně soustředím na přítomnost, tak mám pak mnohem víc energie na tvoření. Takže určitě to zkuz a uvidíš! Hlavně se k tomu donuť i v těžkých chvílích.

147 slov
1.5 minut čtení
13. 12. 2024
Bohumil Vacek

Mindfulness ti může dost pomoct, to je jasný. Když se člověk soustředí na přítomný okamžik, tak se mu v hlavě vyčistí myšlenky, což je přesně to, co potřebuješ, když se cítíš vyhořelej. Tím, že se naučíš být více v přítomnosti, můžeš lépe vnímat podněty kolem sebe a to ti může pomoc při hledání nových nápadů nebo řešení problémů.

Dobrý je třeba meditovat pár minut denně nebo zkusit dechová cvičení. Klidně si dej pauzu a jen tak se soustřeď na svůj dech, to ti pomůže uklidnit mysl a uvolnit stres. Taky zkus vybírat si na práci chvíle, kdy jsi nejvíc produktivní a nevytvářet si na sebe tlak.

Moc lidí říká, že po chvíli praktikování mindfulness začnou mít víc inspirace a i jejich kreativní procesy jsou plynulejší. Takže určitě to zkus, možná zjistíš, že ti to otevře nový obzory!

137 slov
1.4 minut čtení
11. 10. 2023
Karolína Kratochvílová
Succeed.cz/Články/Mindfulness v práci
Mindfulness jako nástroj pro kreativitu a inovace v práciTento článek zkoumá, jak může mindfulness podpořit kreativní myšlení a inovativní přístupy na pracovišti. Přináší praktické tipy a inspiraci pro zlepš...
1000 slov
10 minut čtení
24. 3. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky