Succeed.cz/Fórum/Jak začít s mindfulness, když mám málo času?

Jak začít s mindfulness, když mám málo času?

Slyšel jsem hodně o mindfulness a jak je to skvělé pro duševní zdraví, ale mám pocit, že na to nemám čas. Stres v práci a každodenní povinnosti mě často zahlcují a když se konečně dostanu domů, většinou jsem tak unavený, že na nějaké meditace nebo cvičení nemám chuť. Mám pocit, že mindfulness by mi pomohlo lépe zvládat stres a soustředit se na to, co je opravdu důležité, ale nevím, jak do toho začít, když mám jen pár minut denně. Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak začít praktikovat mindfulness bez toho, abych musel obětovat příliš mnoho času? Mohli byste mi doporučit nějaké rychlé techniky nebo tipy, které bych mohl snadno zařadit do svého každodenního života? Jaké jsou nejlepší praktiky pro lidi s nabitým programem? Rád bych se dozvěděl věci jako třeba, jestli stačí i pár minut denně, nebo jestli mám hledat nějaký čas o víkendu? Je lepší se soustředit na dýchání nebo spíš na nějaké krátké meditace? Jak moc mi to může pomoct zlepšit koncentraci a zvládání stresu v práci? Byl bych vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti lidí, kteří se do mindfulness pustili i při nedostatku času.

186 slov
1.9 minut čtení
19. 10. 2023
Monika Janoušková

Myslím, že to vůbec není tak složitý, jak se to zdá. Můžeš začít s mindfulness klidně i v malých krocích. Třeba si dej pár minut každý den na dýchání, když se ráno vzbudíš nebo večer před spaním. Stačí se na chvíli zastavit, soustředit se na svůj dech a vnímat, jak vzduch proudí dovnitř a ven. Pokud máš jen pár minut, tak klidně zkus meditaci na 5-10 minut. Existuje spousta aplikací nebo videí na YouTube, co ti s tím pomůžou.

Další možnost je zahrnout mindfulness do běžných činností – když jíš, tak se soustřeď jen na jídlo, vnímej chutě a texturu, nebo když jdeš na procházku, snaž se vnímat okolí a zvuky kolem sebe. I krátké chvilky klidu během dne ti můžou pomoct zklidnit mysl.

Jo, a víkendy jsou ideální na delší meditace nebo cvičení, ale důležitý je udělat si z toho pravidelný zvyk. I pár minut denně může mít velký vliv na tvůj stres a soustředění. Vyzkoušej to! Myslím, že uvidíš, že se to dá docela snadno zařadit do života.

168 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Alena Hrušková

Začít s mindfulness, i když máš málo času, je vlastně jednodušší než si myslíš. Hlavní je najít chvilku během dne, kdy se můžeš na chvíli zastavit a zaměřit se na sebe. Můžeš to zkusit třeba při čekání na autobus nebo během oběda. Stačí pár minut - klidně 5 minut, jen se soustřeď na dýchání. Zkus se soustředit na každý nádech a výdech, vnímat, jak vzduch prochází tvým tělem. Taky pomáhá krátká meditace - existují různé aplikace, které nabízejí 5-10 minutové vedené meditace, což může být super začátek.

Pokud jsi unavený večer, možná bys mohl zkusit mindfulness ráno – můžeš si dát pár minut ještě v posteli nebo při ranní kávě. Není nutné trávit hodiny meditací, opravdu stačí jen pár minut denně a postupně si na to zvykneš. Jakmile začneš, zjistíš, že ti to pomáhá s koncentrací a zvládáním stresu v práci. Snaž se zařadit mindfulness do běžných činností – třeba při mytí nádobí se soustřeď na pocit vody a mycího prostředku. Takže klidně začni malými krůčky. Držím palce!

167 slov
1.7 minut čtení
14. 1. 2025
Milada Kuchařová
Succeed.cz/Články/Chirurg duševního zdraví
Účinné techniky mindfulness pro podnikatele: Cesta k vyšší produktivitě a méně stresuObjevte, jak můžete pomocí mindfulness zlepšit svou produktivitu a snížit stres jako podnikatel. Tento článek poskytuje praktické techniky a tipy na i...
1000 slov
10 minut čtení
19. 6. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky