Succeed.cz/Fórum/Jak na prokrastinaci, když mám spoustu úkolů?

Jak na prokrastinaci, když mám spoustu úkolů?

Jsem v situaci, kdy se mi nahromadilo opravdu hodně úkolů a já pořád odkládám jejich splnění. Mám pocit, že mě to nějak paralyzuje a čím víc úkolů přibývá, tím víc jsem bezradný. Zkoušel jsem různé techniky jako seznamy úkolů nebo časové bloky, ale stejně se dostanu k tomu, že si raději pustím seriál nebo si zkontroluji sociální sítě. Jakmile si uvědomím, kolik toho ještě musím udělat, dostávám se do stresu a místo toho, abych začal pracovat, tak dělám ještě víc věcí, které nemají nic společného s tím, co bych měl udělat. Chci se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, jak překonat prokrastinaci v takové situaci? Jaké metody vám fungovaly, když jste měli spoustu úkolů na krku a nevěděli jste, kde začít? Jak udržujete motivaci a co děláte proto, abyste se dostali zpátky na správnou cestu? Rád bych slyšel různé tipy a triky, které by mi mohly pomoct se zase nastartovat a přestat pořád odkládat. Děkuji!

158 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Marek Pánek

Jo, prokrastinace je peklo, zvlášť když se ti to nahromadí. Zkus začít s malýma úkolama, něco co tě moc nezatíží. Třeba udělat si kafe nebo se prostě posadit a otevřít dokument. Často stačí se do toho dostat a zbytek už jde sám. Dobrý je taky si nastavit nějaký časový limit, třeba 25 minut práce, pak 5 minut pauza. A nezapomínej na odměny – když splníš úkol, dej si třeba tu epizodu seriálu jako odměnu. Vytvoř si klidné prostředí, aby tě nic nerušilo. A fakt důležitý – nesrovnávej se s ostatníma. Každý má svoje tempo, tak se neděs tím, kolik toho je před tebou. Hlavně začni a postupně to půjde, neboj.

110 slov
1.1 minut čtení
15. 12. 2024
Olga Blažková

Tak to znám, já měl podobný problém. Co mi dost pomohlo, bylo zkusit si rozdělit úkoly na menší části. Prostě si vezmi ten největší úkol a rozděl ho na takové kousky, které se dají udělat za 10 minut. Pak začneš třeba s jedním takovým kouskem a když ho uděláš, tak máš aspoň pocit, že se něco hýbe.

Dobrý je taky si nastavit nějaké časové okno, třeba 25 minut práce a pak 5 minut pauza. Tohle se jmenuje Pomodoro technika a fakt to pomůže udržet soustředění. Během těch 5 minut můžeš relaxovat nebo se podívat na sociální sítě, ale po těch 25 minutách zase zpátky do práce.

Další věc - zkus si vymazat jakože "rušivé elementy". Když se chystáš pracovat, tak si dej telefon do jiného pokoje nebo ho aspoň vypni. A když začneš mít stres z toho, kolik toho máš udělat, tak si dej pauzu a zkus si jen tak sednout a prostě dýchat. Uklidní tě to a možná pak najdeš sílu se do toho pustit.

A ještě na závěr - zkus si odměnit za splnění úkolu. Když něco doděláš, dej si třeba oblíbenou kávu nebo něco jiného, co máš rád. To tě může motivovat k tomu začít. Hlavně nezapomínej, že je normální mít někdy chaos a důležité je se z toho dostat krok za krokem.

213 slov
2.1 minut čtení
22. 12. 2024
Zuzana Tichá
Succeed.cz/Články/Osobní rozvoj
Techniky pro překonání prokrastinace a zvýšení produktivityObjevte osvědčené metody, jak překonat prokrastinaci a zvýšit svou produktivitu. Přečtěte si tipy na efektivní plánování, motivaci a organizaci práce.
1000 slov
10 minut čtení
23. 10. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky