Succeed.cz/Fórum/Chyby při navazování nových kontaktů

Chyby při navazování nových kontaktů

Už nějakou dobu se snažím rozšířit svou síť kontaktů, ať už v oblasti podnikání nebo kariérního růstu, ale stále se mi nedaří navázat vztahy, které by měly nějaký smysl. Při první schůzce s lidmi cítím nervozitu a občas nevím, co říct, aby to nezapadlo. Bavíme se o tom, jak důležité je budovat síť, ale mám pocit, že dělám nějaké zásadní chyby. Mám také strach, že moje přehnaná snaha o navázání vztahu může působit uměle nebo vtíravě. Jaké konkrétní chyby bych se měl vyvarovat při oslovování nových lidí a jak to udělat tak, aby to bylo přirozené? Je dobré mít připravené otázky dopředu nebo je lepší nechat konverzaci volně plynout? A co když na druhé straně sedí někdo, kdo je úplně nezaujatý nebo nerad mluví? Jak byste doporučili reagovat v takové situaci? Chtěl bych slyšet vaše zkušenosti a tipy na to, jak budovat vztahy a jak se vyhnout trapným situacím při navazování nových kontaktů.

153 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2023
Michaela Doleželová

Vím, jak se cítíš, taky jsem si tím prošel. Klíč je v tom, nebýt na sebe moc tvrdý. Strach z nepříjemných situací je normální a většina lidí je na tom podobně. Zkus pár jednoduchých tipů:

1. Měj pár otázek připravených dopředu, ale neber to tak, že to musíš dodržovat. Spíš jako pomůcku, když budeš mít ticho.

2. Snaž se být autentický, to znamená mluvit o skutečných zájmech a ne jen o tom, co se „má“ říkat.

3. Když někdo není moc komunikativní, zkus se ptát na něco, co by je mohlo zajímat. Například na jejich práci nebo koníčky. Pokud to nepomůže, tak prostě buď v pohodě a nevytvářej tlak.

4. Nenech se odradit, když to občas nevyjde. Každý má své dny a někdy to prostě nesedne.

5. Nezapomeň na follow-up, i krátká zpráva po schůzce může udělat divy.

Hlavně si to užívej, navazování kontaktů by mělo být o objevování nových možností a ne o stresu.

152 slov
1.5 minut čtení
24. 2. 2024
Andrea Matoušková

Při navazování kontaktů je dost běžné cítit nervozitu, to zažívá většina z nás. Jedna z nejčastějších chyb je snažit se příliš tvrdě nebo být moc agresivní v oslovování. Zkus se víc soustředit na to, co druhý říká, místo abys přemýšlel, co řekneš dál. Mít pár otázek připravených dopředu je fajn, ale snaž se to nebrat jako šablonu. Když narazíš na někoho, kdo moc nemluví nebo se zdá nezaujatý, klidně zkus změnit téma nebo se zeptat na něco osobnějšího – lidi často rádi mluví o svých zájmech. Hlavně buď sám sebou a nezapomínej, že budování vztahů trvá čas. Nenech se odradit jednou špatnou zkušeností.

103 slov
1 minut čtení
21. 11. 2023
Blanka Kratochvílová
Succeed.cz/Články/Networking
Jak se vyhnout chybám v networkingu: 5 nejčastějších omylů, které vás mohou stát kontaktyObjevte běžné chyby při networkingu a naučte se, jak se jim vyhnout. Přečtěte si náš podrobný průvodce s praktickými tipy a radami pro úspěšné navazov...
1000 slov
10 minut čtení
23. 10. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky