Succeed.cz/Fórum/Jak navázat silné kontakty při networkingových akcích?

Jak navázat silné kontakty při networkingových akcích?

Networkingové akce bývají skvělou příležitostí, jak poznat nové lidi a navázat kontakty, ale jak na to? Mám pocit, že většina lidí, včetně mě, má problém s přístupem k ostatním. Jak se tedy odhodlat a začít konverzaci s někým, koho neznám? Jaké otázky bych měl pokládat, abych nezapadl do průměru a zanechal dobrý dojem? A co když se konverzace začne vytrácet nebo nastane trapná pauza? Existují nějaké osvědčené tipy, jak se vyhnout těmto situacím a udržet rozhovor živý?

Další věc je, jak si uchovat kontakty po akci. Je lepší použít vizitky nebo sociální sítě? Jak efektivně následovat lidi po akci, abychom nezůstali jen u jednoho setkání? Je nějaký způsob, jak si zapamatovat detaily o osobách, které jsme potkali, aby se mi později lépe komunikovalo?

A co budování dlouhodobých vztahů? Jak často bych měl oslovovat lidi, se kterými jsem se potkal na networkingových akcích? Je dobré posílat zprávy nebo e-maily jen tak bez důvodu, aby se nezdálo, že chci jen něco získat?

Zajímalo by mě také, jak překonat nervozitu před takovými akcemi. Máte nějaké tipy na rozptýlení stresu nebo na to, jak se během akce cítit pohodlněji? Jak najít rovnováhu mezi tím být přirozený a zároveň profesionální? Myslím na to, co udělat pro to, abych poznal lidi z oboru, kteří by mi mohli pomoci při kariérním růstu.

Bylo by skvělé slyšet zkušenosti a doporučení ostatních. Jak jste to zvládli vy a co vám fungovalo při navazování silných kontaktů na networkingových akcích?

236 slov
2.4 minut čtení
23. 2. 2023
Milan Hroch

Tak tohle je věčný problém, co? Když jdu na networking, tak se snažím mít připravené nějaké otázky, co by mohly rozproudit konverzaci. Třeba se zeptat na to, jak se dostali k tomu, co dělají, nebo co je na jejich práci nejvíc baví. Někdy je dobré začít s něčím lehkým, třeba co si myslí o akci nebo jestli už byli na nějakých jiných podobných akcích.

Pokud se konverzace začne vytrácet, tak se snažím navázat na něco, co už bylo řečeno, nebo změnit téma – třeba přejít k nějakým trendům v oboru. Když dojde na trapnou pauzu, tak se mi osvědčilo otevřít nějaký drink nebo se podívat kolem.

Co se týče kontaktů po akci – vizitky jsou fajn, ale já většinou preferuju LinkedIn. Je to jednodušší a mám tam víc prostoru si o člověku něco zapamatovat. A pak posílám zprávu hned po akci, třeba s poděkováním za příjemnou konverzaci a odkazuju na něco, co jsme probírali.

Dlouhodobě si myslím, že je dobré občas napsat. Ale ne zase moc často, aby to nevypadalo jako stalking. Možná jednou za měsíc nebo dva – klidně se podělit o zajímavý článek nebo tipy z oboru.

A nervozita? To je normální. Já si vždycky říkám, že tam nejsem sám a všichni chtějí poznat nové lidi. Pomáhá mi i si vzít pár hlubokých dechů před akcí a třeba přijít s někým známým. Když jsem uvolněnější, tak je to pak jednodušší.

230 slov
2.3 minut čtení
10. 11. 2023
Emil Coufal

Když jdeš na networking, fakt je důležitý mít otevřenou mysl a nebát se přistoupit k lidem. Zkus začít s jednoduchýma otázkama, jako třeba "Co tě sem přivedlo?" nebo "Jak se ti líbí akce?" To většinou rozproudí konverzaci. Když se začneš cítit nepříjemně, klidně si dej pauzu a mysli na to, že každý tam je, aby se seznámil s někým novým, takže nejsi sám.

Pokud máš pocit, že konverzace stagnuje, můžeš zmínit nějaký zajímavý projekt nebo novinky v oboru, to lidi většinou zaujme. A pokud dojde na trapnou pauzu, neboj se říct něco jako "A co ty?" nebo prostě něco o sobě.

Ohledně uchovávání kontaktů - vizitky jsou super, ale sociální sítě jsou dneska asi ještě lepší. Po akci pošli rychlou zprávu, kde zmíníš něco z vašeho rozhovoru – to pomůže udržet ten kontakt živý. Můžeš si udělat poznámky do telefonu nebo do diáře ohledně lidí, které potkáš, abys věděl, s kým jsi mluvil a o čem.

Při budování dlouhodobých vztahů je dobrý oslovit lidi občas jen tak, třeba poslat zajímavý článek nebo tipy na akce. Nezní to pak jako vyžebrané setkání.

A co se týče nervozity - klidně si před akcí dej pár minut na dechová cvičení nebo si představuj úspěšné konverzace. Ať už budeš s kýmkoli mluvit, snaž se být přirozený a nehrát si na něco, co nejsi. Prostě buď sám sebou a uvidíš, že to nakonec půjde.

226 slov
2.3 minut čtení
20. 1. 2025
Eliška Navrátilová
Succeed.cz/Články/Úspěšní podnikatelé
Jak budovat silné profesní vztahy: Inspirace od top lídrů v oboruObjevte sílu networkingu a budujte silné profesní vztahy s inspirací od úspěšných podnikatelů.
1000 slov
10 minut čtení
18. 12. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky