Succeed.cz/Fórum/Jak najít správného mentora pro rozvoj podnikání?

Jak najít správného mentora pro rozvoj podnikání?

Přemýšlím, jak najít toho pravého mentora, který mi pomůže v rozvoji mého podnikání. Je to dost složité, protože je tolik různých lidí, kteří mají různé zkušenosti a přístupy. Jak vlastně začít? Mám se soustředit na někoho, kdo má podobný obor jako já, nebo je lepší hledat někoho, kdo má úplně jiný pohled na věc? Jak zjistit, jestli je ten člověk opravdu dobrý mentor? Myslíte si, že je důležité mít s mentorem nějakou osobní chemii, nebo stačí, když má zkušenosti a znalosti? Co byste doporučili jako první krok při hledání mentora? Je lepší hledat v rámci své profesní sítě nebo zkusit oslovit někoho úplně cizího přes sociální sítě? A co když se mi podaří někoho najít – jak s ním navázat kontakt a přesvědčit ho, že mě chce mentorizovat? Vím, že by bylo fajn mít někoho, kdo mě může nasměrovat a pomoci mi vyhnout se běžným chybám. Jaké vlastnosti by měl mít ten správný mentor? A co se vlastně očekává od vztahu mezi mentorem a mentee? Mám strach, že se nedokážu otevřít a sdílet své obavy a cíle. Jak tohle překonat? Děkuju za jakékoliv rady alebo zkušenosti.

186 slov
1.9 minut čtení
2. 5. 2022
Rudolf Ryba

Hledání správného mentora může být fakt oříšek. Osobně bych doporučil začít tím, že si ujasníš, co vlastně od mentora očekáváš. Jestli ti jde spíš o odborné rady v konkrétním oboru, tak hledej někoho s podobným zaměřením. Na druhou stranu, někdy může být užitečné mít mentora z jiného oboru, aby ti nabídl novou perspektivu. Co se osobní chemie týče, je to důležitý faktor – pokud si nebudete rozumět, tak to asi nebude fungovat. Zkus se podívat na svou profesní síť, třeba znáš někoho, kdo by ti mohl doporučit někoho kvalitního. Sociální sítě jsou taky fajn, ale je dobré oslovovat lidi s nějakým jasným důvodem a nápadem na spolupráci. Když už někoho máš, buď otevřený a neboj se sdílet svoje cíle a obavy – většina mentorů to ocení a rádi pomohou. Klíčové vlastnosti dobrého mentora jsou trpělivost, zkušenosti a ochota sdílet znalosti. Vztah mezi vámi by měl být přátelský, ale zároveň profesionální. Neboj se zeptat na cokoliv, co tě zajímá – mentor je tu od toho, aby ti pomohl.

167 slov
1.7 minut čtení
12. 7. 2024
Radka Navrátilová

Mentora najdeš docela jednoduše, ale chce to trochu úsilí. Určitě bych se zaměřil na někoho, kdo má zkušenosti v oboru, ale zároveň si myslím, že jiný pohled je taky super. Můžeš tím získat zajímavý náhled na věc. Zkus oslovit lidi ve své profesní síti, nebo prozkoumat LinkedIn nebo jiné sociální sítě. Využij kontakty z různých školení nebo akcí, kde si potkal zajímavé lidi.

Pokud už někoho máš na mysli, napiš mu s konkrétním dotazem nebo prosbou o radu. Buď otevřený a upřímný – většina mentorů má ráda, když vidí, že je někdo motivovaný a ochotný se učit. Co se chemie týče, je to důležité, protože pokud si nesednete, tak to nemusí fungovat. Takže je lepší mít někoho, s kým ti bude příjemně.

Ohledně očekávání – mentor by měl být někdo, kdo ti pomůže se rozvíjet a dá ti cenné rady. Ale stejně tak musíš být ochotný naslouchat a pracovat na sobě. Pokud jde o sdílení obav a cílů, to přijde s časem – začni pomalu a postupně se otevírej. Nezapomeň, že mentorství je oboustranný proces, takže buď aktivní a zapojený. Hodně štěstí!

180 slov
1.8 minut čtení
26. 10. 2024
Kamila Hrubá
Succeed.cz/Články/Mentoring
Jak efektivně využít mentoring pro rozvoj podnikatelských dovedností?Objevte praktické tipy a strategie, jak maximálně využít pomoc mentora ve své kariéře a rozvíjet své podnikatelské dovednosti.
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky