Succeed.cz/Fórum/Která forma učení je efektivnější pro podnikání - mentoring nebo kurzy?

Která forma učení je efektivnější pro podnikání - mentoring nebo kurzy?

V poslední době se stále více mluví o různých metodách učení a rozvoje v oblasti podnikání. Mám pocit, že mentorský přístup a formální kurzy jsou dvě z nejpopulárnějších možností, ale nevím, co je skutečně efektivnější. Zkušenosti s mentory mohou být velmi cenné, protože vám dají osobní pohled na věci, které se jinak učíte pouze teoreticky v kurzech. Jak to vidíte vy? Přijde vám, že mentoring poskytuje hlubší a praktičtější znalosti, zatímco kurzy jsou pouze povrchní? Slyšel jsem názory, že mentor vám může poskytnout konkrétní rady a zkušenosti, které se těžko získávají z přednášek nebo učebnic. Je ale pravda, že některé kurzy nabízejí strukturované znalosti a odborné vedení, které může být pro začínající podnikatele také velmi užitečné. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu mezi těmito dvěma formami učení? Měli byste se spolehnout na osobní zkušenosti někoho, kdo už byl tam, kde chcete být, nebo raději investovat do formálního vzdělání, které vám dá širší pohled na problematiku? Jaký má kdo názor na to, co je v dnešní době pro podnikatele důležitější – mentoring s osobním přístupem, nebo strukturované kurzy s teoretickým základem? Jak si vybrat to nejlepší pro svůj kariérní růst?

189 slov
1.9 minut čtení
20. 4. 2023
Milan Hroch

Takže, co se týče mentoringu vs. kurzů, záleží dost na tom, co hledáš. Mentoring může fakt přinést osobní pohled a konkrétní rady z praxe, což je super, pokud chceš něco řešit hned a mít někoho, kdo ti ukáže, jak na to. Na druhou stranu, kurzy ti dají jasnou strukturu a znalosti, co potřebuješ pro široký základ. Pokud jsi úplný začátečník, tak nějaký ten kurz bude fajn na to, abys vůbec věděl, do čeho jdeš. Ale jakmile máš nějaké základy, mentor může posunout tvoje dovednosti mnohem dál. Mě osobně se osvědčila kombinace obojího – začít kurzem a pak si najít mentora pro hlubší učení. Hlavně se neboj experimentovat a najít tu správnou rovnováhu podle toho, kde jsi teď a co potřebuješ.

120 slov
1.2 minut čtení
22. 1. 2023
Stanislav Dunka

Mentoring a kurzy mají každý svoje výhody. Já osobně mám pocit, že mentoring je víc o realitě a praktických zkušenostech. Když máš mentora, dostáváš konkrétní rady přímo na míru, což je super, zvlášť když řešíš něco konkrétního v byznysu. Na druhou stranu, kurzy ti dají strukturovaný pohled na věci, co bys jinak nevěděl. Mně třeba pomohly některé kurzy pochopit teoretické základy, které pak můžu lépe aplikovat v praxi.

Pokud začínáš, možná je dobrý mix obou. Nejprv projít základními kurzy a pak se pustit do mentoringu, když už budeš mít aspoň nějaký základ. Ale zase, každý má jiný styl učení, tak co funguje jednomu, nemusí nutně fungovat druhému. Důležité je najít si to, co ti sedí a co ti pomůže růst.

119 slov
1.2 minut čtení
6. 8. 2024
Kamila Volfová
Succeed.cz/Články/Mentoring
Mentoring vs. tradiční kurzy: Co je pro vás lepší?Ponořte se do světa vzdělávání a zjistěte, proč mentoring může být efektivnější než tradiční kurzy. Porovnáme oba přístupy a ukážeme vám, jak si vybra...
1000 slov
10 minut čtení
14. 12. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky