Succeed.cz/Fórum/Jak správně využít doporučení při hledání práce?

Jak správně využít doporučení při hledání práce?

Při hledání práce se často mluví o tom, jak je důležité mít dobré doporučení, ale co to vlastně znamená? Jak konkrétně mohu efektivně využít doporučení od bývalých zaměstnavatelů nebo kolegů, aby mě to posunulo blíže k mému vysněnému zaměstnání? Mám přemýšlet o tom, komu se svěřit a jak si vybrat ty správné osoby, které by mě mohly podpořit? Co když někdo, koho požádám o doporučení, není zrovna nadšený z mé práce nebo spolupráce s mnou? Jak bych měl formulovat žádost o doporučení tak, aby byla co nejvíce přesvědčivá a abych nezapůsobil negativně? Je lepší mít několik kvalitních doporučení nebo více méně relevantních? A jakým způsobem mohu doporučení prezentovat v životopise nebo na LinkedInu, aby to vypadalo profesionálně? Pokud dostanu doporučení, jak ho mám využít v pohovorech? Jak moc by mělo ovlivnit můj přístup k hledání práce? Myslím tím, zda bych měl na základě doporučení měnit své preference ohledně pracovního místa nebo oboru. A co když se mi podaří získat velmi silné doporučení od někoho známého ve svém oboru – jak toho co nejlépe využít? Máte tipy na to, jak udržovat dobré vztahy s lidmi, kteří by mi mohli v budoucnu dávat doporučení? Jak důležitá je pro vás role doporučení v procesu hledání zaměstnání a máte nějaké příklady z praxe, kde vám doporučení pomohlo? Děkuji za vaše názory a rady!

219 slov
2.2 minut čtení
23. 6. 2022
Anna Chalupová
Anna Chalupová

Když hledáš práci, doporučení jsou fakt důležitý. Nejdřív si vyber lidi, kteří tě znají a můžou říct něco pozitivního o tvých schopnostech. Ideální je, když ti doporučení dají bývalí šéfové nebo kolegové, kteří s tebou fakt spolupracovali a ví, co umíš.

Pokud si nejsi jistej, jestli ti někdo dá dobré doporučení, radši se na něj neobracej. Když píšeš žádost o doporučení, buď upřímnej a vysvětli, proč to potřebuješ. Můžeš zmínit konkrétní pozici nebo firmu, kam se hlásíš. Taky je lepší mít pár kvalitních doporučení než spoustu průměrných.

V životopise nebo na LinkedInu můžeš doporučení zmínit v sekci "reference" nebo "doporučení" a klidně krátce citovat to nejlepší, co o tobě řekli. Na pohovorech to můžeš využít jako důkaz svých dovedností – třeba když tě zeptají na týmovou práci nebo úspěchy.

Doporučení by nemělo úplně měnit tvoje preference ohledně oboru, ale silné doporučení od známého může otevřít dveře, tak to zvaž. Udržuj vztahy s lidmi tím, že se občas ozveš nebo se s nimi potkáš – to pak může přinést ovoce.

Osobně mi doporučení pomohlo dostat se do několika firem a myslím, že mít někoho, kdo tě podpoří, může být klíčový. Takže na to nezapomínej!

190 slov
1.9 minut čtení
30. 4. 2024
Eduard Hladík
Eduard Hladík

Doporučení jsou fakt důležitý, když hledáš práci. Hlavně si vyber ty správný lidi, co tě znaj a můžou tě podpořit. Nejlepší je, když si vezmeš někoho, kdo s tebou fakt rád spolupracoval a má o tobě dobrý mínění. Pokud si nejsi jistý, jestli někdo bude nadšenej, radši se zeptej těch, o kterých víš, že tě mají rádi nebo jsi s nima dobře vycházel.

Žádost o doporučení bys měl napsat přímo a jasně. Vysvětli, proč ho potřebuješ a jak by ti mohl pomoct. Taky je dobrý připomenout nějaký společný úspěch, co jste měli – to pomůže udržet pozitivní tón. Mít pár kvalitních doporučení je lepší než hromadu průměrných – zaměř se na kvalitu.

Když to dáš do životopisu nebo na LinkedIn, tak to prezentuj tak, aby to vypadalo profesionálně. Můžeš třeba napsat „Doporučení k dispozici na požádání“ nebo přímo citace od lidí, co tě doporučují.

Na pohovorech to můžeš zmínit jako důkaz svých dovedností a zkušeností. Když dostaneš silný doporučení od známého ve svém oboru, určitě to využij – zmínka o tom může fakt udělat rozdíl.

Hlavně si udržuj dobrý vztahy s lidma, co by ti mohli v budoucnu pomoct. Občas jim napiš, zajímej se o ně i po odchodu ze zaměstnání. Doporučení jsou hodně důležitá a můžou ti otevřít dveře, takže se na ně nezapomínej soustředit.

212 slov
2.1 minut čtení
25. 12. 2023
Barbora Světlíková
Barbora Světlíková