Succeed.cz/Fórum/Jak začít s podnikáním, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít s podnikáním, když nemám žádné zkušenosti?

Podnikání v dnešní době je pro mě něco úplně nového a vůbec nevím, jak začít. Vlastně jsem nikdy neměl žádné zkušenosti s podnikáním, ani jsem se o to nikdy zvlášť nezajímal. Teď ale cítím, že bych chtěl něco změnit, protože mít vlastní firmu nebo projekt by pro mě mohla být skvělá cesta k tomu, jak se osamostatnit a vytvářet si vlastní příjem. Jenže kde začít? Mám nějaké nápady, ale nevím, jak je převést do reality. Mám strach z toho, že nebudu mít dostatek znalostí a dovedností. Jaké první kroky bych měl udělat? Měli bychom se nejprve zaměřit na to, co vlastně chci podnikat? A co třeba plánování? Slyšel jsem, že je důležité mít dobrý podnikatelský plán, ale co to vlastně znamená a jak ho vytvořit? Nebo bych měl spíše hledat nějaké kurzy či školení pro začínající podnikatele? Myslíte si, že je lepší jít do toho s někým jiným nebo raději sám? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých bych se měl vyvarovat při startování podnikání bez zkušeností? Chtěl bych také vědět, jak to funguje s financováním. Jak získat peníze na rozjezd? Jsou nějaké možnosti jako granty nebo půjčky pro začínající podnikatele? A co marketing? Jak mohu propagovat své nové podnikání bez rozpočtu na reklamu? Každá rada se hodí, protože se cítím trochu ztracený a nevím, kde hledat odpovědi. Díky moc!

218 slov
2.2 minut čtení
4. 8. 2023
Irena Malíková

Začít s podnikáním bez zkušeností je určitě výzva, ale není to nemožné. Nejdřív si ujasni, co vlastně chceš dělat. Zkus si sepsat nápady a zjistit, co tě baví a v čem bys mohl vyniknout. Potom je dobré se podívat na podnikatelský plán – ten ti pomůže se zorientovat, jaký máš mít cíl, kdo jsou tvoji zákazníci a jak na to. Pokud nevíš, jak ho sestavit, najdi online šablony nebo kurzy – těch je spousta a dost často jsou zdarma.

Co se týče financování, můžeš zkusit různé možnosti jako půjčky pro začínající podnikatele nebo různé granty – hledání informací o tom není zas tak složitý. Někdy stačí napsat pár e-mailů nebo se poptat v místních podnikatelských inkubátorech.

Dále bych doporučil kouknout na marketing zdarma. Sociální sítě jsou super nástroj, jak se dostat k lidem bez velkého rozpočtu. Můžeš začít s blogem nebo videi – ukázat, co děláš a proč je to skvělý.

Pokud máš možnost, najdi si někoho, kdo už podniká nebo má zkušenosti. Může ti pomoct se vyvarovat chyb a nasměrovat tě správným směrem. No a hlavně - neboj se chyb! Ty tě posunou dál.

182 slov
1.8 minut čtení
3. 2. 2024
Bedřich Zlámal

Takže, úplně první věc, co bych udělal, je se zamyslet nad tím, co vlastně chceš dělat. Na základě tvých nápadů si vyber ten, který tě nejvíc baví a máš na něj nějaké znalosti. Potom si sedni a sepiš si podnikatelský plán. To může znít složitě, ale v podstatě je to jako mapa pro tvůj byznys – jaký máš produkt/službu, kdo je tvůj zákazník, jak to chceš prodat a kolik peněz na to potřebuješ.

Co se týče vzdělávání - určitě se podívej na kurzy pro začínající podnikatele, jich je dost na netu a spousta z nich je zdarma. To ti dá nějaký základ.

Pokud máš nějaké kamarády nebo známé s podnikatelskými zkušenostmi, zkus se jich zeptat na rady nebo třeba jít do toho spolu. Někdo zkušenější ti může hodně pomoct.

Při rozjezdu podnikání můžeš narazit na spoustu chyb – třeba špatné plánování nebo podcenění nákladů. Takže si dej pozor na finance, aby ses nedostal do problémů hned na začátku. Co se týče financování, zkus se podívat po grantech nebo půjčkách pro začínající podnikatele – v ČR jsou různé programy a podpory.

Ohledně marketingu - můžeš zkusit sociální sítě, blogování nebo jiné online kanály. Tímhle způsobem můžeš oslovit lidi i bez velkého rozpočtu.

Držím palce! Hlavně to nevzdávej.

204 slov
2 minut čtení
10. 10. 2024
Bedřich Richter
Succeed.cz/Články/Motivace a inspirace
Inspirativní příběhy lidí, kteří překonali překážky a uspěliPříběhy odhodlaných jednotlivců, kteří se nevzdali a dosáhli svých snů. Zjistěte, jak překonat překážky a inspirovat se úspěchy ostatních.
1000 slov
10 minut čtení
27. 6. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky