Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když nemám zkušenosti, ale chci začít s freelancingem?

Co dělat, když nemám zkušenosti, ale chci začít s freelancingem?

Zajímá mě, jak se vlastně dostat k freelancingu, když nemám žádné předchozí zkušenosti. Rád bych se vrhl do světa digitálního podnikání, ale nevím, kde začít. Mám pocit, že dneska je spousta příležitostí, ale jak se prosadit, když nemám žádné portfolio ani skvělé dovednosti? Jaké jsou první kroky, které bych měl podniknout, abych vůbec mohl začít nabízet své služby? Je lepší zaměřit se na nějakou konkrétní oblast, nebo zkusit víc různých věcí a zjistit, co mi půjde nejlépe? A co marketing? Jak si mám vybudovat značku nebo alespoň nějakou základní viditelnost v online světě? Nemám moc peněz na reklamu, takže jak získat první klienty bez velkých investic? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké kurzy nebo zdroje, které by mi mohly pomoci rozvinout mé dovednosti a naučit se něco nového. Děkuji za rady!

132 slov
1.3 minut čtení
24. 11. 2021
David Jílek
David Jílek

Jasně, freelancing bez zkušeností může být dost stresující, ale není to nemožný. Začni tím, že si vybereš nějakou oblast, co tě baví - třeba psaní, grafika nebo správa sociálních médií. I když nemáš portfolio, klidně udělej pár projektů zadarmo nebo za nižší cenu, abys získal první reference, to se ti později hodí.

Co se týče marketingu, zkus využít sociální sítě, kde můžeš sdílet svoje dovednosti a ukázat, co umíš. Můžeš taky oslovit známé a rodinu, jestli neznají někoho, kdo by potřeboval pomoc – často to funguje lépe než placená reklama.

Existuje spousta online kurzů zdarma nebo za pár korun. Na platformách jako Udemy nebo Coursera najdeš spoustu užitečných informací. Zkoušej různé věci a uvidíš, co ti půjde nejlépe. Klíč je být aktivní a pořád se učit. Hodně štěstí!

128 slov
1.3 minut čtení
13. 7. 2024
Soňa Růžičková
Soňa Růžičková

Když začínáš s freelancingem, tak prvně si musíš ujasnit, co vlastně umíš nebo co tě zajímá. Klidně začni s něčím, co ti jde, i když to bude jen malá věc. Můžeš se zaměřit na psaní, grafiku, programování nebo třeba sociální sítě – možností je spousta. Zkus udělat pár malých projektů zadarmo pro známé nebo na nějaké platformy jako Upwork nebo Fiverr, abys nabral zkušenosti a vytvořil si portfolio.

Marketing je důležitej, i když nemáš peníze na reklamu. Využij sociální sítě – Instagram, LinkedIn nebo Facebook. Tam můžeš ukázat svou práci a navázat kontakt s potenciálními klienty. Zkus se zapojit do různých skupin a fór, kde se potkávají lidi z tvého oboru.

Když jde o rozvoj dovedností, na internetu je spousta free zdrojů – YouTube videa, blogy nebo online kurzy na Coursera a Udemy často za pár korun. Klidně se i připoj k nějakým komunitám nebo školením v tvém oboru. Klíčový je nebát se zkoušet a učit se za pochodu.

Hlavně buď trpělivej, většina lidí nezačne hned s úspěšným freelancingem, ale časem to příjde. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
8. 12. 2024
Tereza Vobořilová
Tereza Vobořilová