Succeed.cz/Fórum/Jak mi sebereflexe může pomoct při rozhodování o kariéře?

Jak mi sebereflexe může pomoct při rozhodování o kariéře?

Když přemýšlím o své kariéře, často se mi v hlavě honí spousta různých myšlenek a otázek. Zajímalo by mě, jak mi sebereflexe může pomoct při rozhodování o kariéře. Mám pocit, že dnešní doba je plná možností, ale zároveň mě to někdy paralyzuje. Přijde mi, že když se zamyslím nad tím, co vlastně chci dělat, tak mám tendenci spíš hledat odpovědi venku – v nabídce pracovních míst nebo v tom, co dělají moji známí. Ale co když bych se místo toho měl zaměřit na sebe? Jaké otázky si vlastně klást, abych mohl lépe poznat sám sebe? Jak mě může sebereflexe nasměrovat k tomu, co mě baví a v čem jsem dobrý? Vím, že existují nějaké techniky, jako jsou deníky nebo brainstorming, ale nevím, jak začít. A co třeba emoce? Měla by hrát nějakou roli při rozhodování? Jak moc je důležité vědět, co mi dělá radost a co naopak nesnáším? Myslíte si, že sebereflexe může opravdu vést k lepšímu rozhodování v oblasti kariéry? Jak poznám, že jsem na správné cestě? A co když zjistím, že všechno, co jsem doposud dělal, vlastně není to pravé ořechové? Jak se s tím vyrovnat? Možná máte nějaké tipy nebo vlastní zkušenosti, které byste chtěli sdílet?

199 slov
2 minut čtení
5. 3. 2023
Ivana Vyskočilová
Ivana Vyskočilová

Sebereflexe je fakt důležitá, když uvažuješ o kariéře. Pomůže ti to víc poznat sám sebe, zjistit, co tě baví a v čem jsi dobrej. Místo toho, abys hledal odpovědi venku, zaměř se na svoje zážitky a pocity. Zkus si třeba psát deník – napiš si, co tě v práci štve a co ti naopak dělá radost.

Klíčový otázky, co si můžeš položit, jsou: Co mě vlastně zajímá? Jaký aktivity mi dělají radost? Co jsem v minulosti dělal a cítil se při tom dobře? Emoce při rozhodování hrajou velkou roli, protože když děláš něco, co ti nesedí, tak to časem začneš cítit jako stres nebo frustraci.

Když zjistíš, že to, co jsi do teď dělal, není ono, neber to jako tragédii. Je to spíš příležitost zkusit něco novýho. Třeba se zamysli nad tím, co bys chtěl dělat jinak a začni si vyhledávat možnosti nebo i kurzy v oblastech, které tě lákají. Rozhodování bude snazší, když se budeš řídit svým vnitřním pocitem a hodnotami. Takže jo, sebereflexe může vést k lepším rozhodnutím – je to proces, a čím víc se znáš, tím snadněji si najdeš cestu. Držím palce!

186 slov
1.9 minut čtení
27. 10. 2023
František Štefan
František Štefan

Sebereflexe je fakt důležitá, když přemýšlíš o kariéře. Místo toho, abys koukal na to, co dělají ostatní nebo hledal jen nabídky práce, zaměř se na sebe a svoje hodnoty. Zkus si položit otázky jako: Co mě baví? V čem jsem dobrý? Jaké jsou moje silné a slabé stránky? Je dobrý si třeba vést deník – piš si, co tě během dne potěšilo nebo co tě naštvalo. Pomůže ti to uvědomit si, co chceš a co ne. Emoce hrajou velkou roli. Když děláš něco, co tě baví, cítíš se líp a to je důležité. Ujasni si, co ti dělá radost a co bys radši nedělal. Taky je fajn si zjistit, jaké máš priority v životě – třeba jestli chceš hodně času trávit s rodinou nebo se bavit pracovně. Pokud zjistíš, že to, co děláš teď, ti nesedí, je to normální. Můžeš se přesměrovat nebo zkusit něco novýho. Někdy je potřeba udělat krok zpátky a zhodnotit situaci. Měj otevřenou mysl a neboj se experimentovat.

162 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2024
Eduard Kočí
Eduard Kočí