Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit prokrastinace a začít konečně pracovat?

Jak se zbavit prokrastinace a začít konečně pracovat?

Prokrastinace mě trápí už dlouhou dobu. Vždycky mám na stole hromadu úkolů, které bych měl splnit, ale místo toho se pořád vymlouvám a odkládám to na později. Mám pocit, že jsem ve slepé uličce a nevím, jak z toho ven. Zkouším si plánovat čas, dělám si seznamy úkolů, ale stejně nakonec skončím u sledování videí nebo brouzdání po sociálních sítích. Chci se opravdu pohnout kupředu, ale mám pocit, že mi v tom brání nějaký vnitřní blok. Možná je to strach z neúspěchu nebo prostě lenost? Jak bych mohl překonat tu neustálou touhu odkládat věci na později? Jaké metody nebo techniky může někdo doporučit, aby mi pomohly dostat se do rytmu a začít konečně pracovat? Mám rád výzvy, ale potřebuju najít způsob, jak se motivovat a nenechat se rozptýlit. Co funguje vám? Jak jste se vy osobně vypořádali s prokrastinací? Je lepší začít s malými úkoly a postupně přecházet na větší, nebo je lepší hned skočit do toho největšího projektu? Díky moc za všechny tipy a rady!

166 slov
1.7 minut čtení
13. 2. 2024
František Tvrdík

Zbavit se prokrastinace je fakt oříšek. Mě funguje, že si dám nějakou malou výzvu. Třeba si nastavit timer na 25 minut a v tom čase dělat jen ten úkol, na který se soustředím. Pak si dám 5 minut pauzu. To je taková technika Pomodoro a docela to pomáhá. Další věc, co mi pomáhá, je udělat si seznam úkolů a ty malé úkoly dávat na začátek. Když udělám pár jednoduchých věcí, dostanu se do rytmu a pak už mám i energii na ty větší projekty. A mít nějaký konkrétní cíl, proč to dělám, taky hodně pomáhá. Jakoby si mít před sebou jasnou vizi, co chci dokázat. A jo, snažím se omezit rozptýlení – schovám telefon nebo blokuju weby, co mě rozptylují. Prokrastinace je sakra těžká, ale když začnu s těma malýma krokama, tak to jde líp.

135 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Marcela Lacinová

Zbavit se prokrastinace není jednoduchý úkol, ale pár tipů může pomoct. Zkus začít s malými úkoly, něco co tě moc nezatíží. Třeba si dej cíl udělat 10 minut práce na něčem, co odkládáš. Často ti to pomůže rozjet se, pak zjistíš, že už pokračuješ dál i po těch deseti minutách. Další věc je nastavit si časové bloky na práci a mezi nimi si naplánovat pauzy. Pomůže když si uděláš nějakou rutinu, třeba začít den se seznamem úkolů a pak se ho snažit dodržovat. Taky zkus vypnout notifikace na telefonu nebo se odhlásit ze sociálních sítí, dokud nedoděláš to, co máš. A hlavně, nezapomínej na odměny po splnění úkolu – to motivaci dost zvedne. Někdy je lepší skočit do toho největšího projektu hned na začátku, klidně si dej pár hodin na rozmyšlenou a pak se do toho pusť. Zkrátka najdi způsob, jak se odměnit a uvidíš, že to půjde lépe! Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
23. 12. 2024
Jakub Trnka
Succeed.cz/Články/Časový management
Jak se vyhnout prokrastinaci: Efektivní techniky a strategie pro zvýšení produktivityObjevte praktické tipy a triky, jak překonat prokrastinaci a proměnit svůj čas na produktivního spojence. Naučte se efektivní techniky pro zlepšení va...
1000 slov
10 minut čtení
10. 11. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky