Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit čas na práci a odpočinek, abych se nezbláznil?

Jak si nastavit čas na práci a odpočinek, abych se nezbláznil?

V poslední době se snažím najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem, ale nějak mi to nejde. Neustále se cítím pod tlakem, mám pocit, že musím být neustále produktivní. Pracuji na různých projektech a občas se mi to vymkne z rukou. Jak mám tedy správně nastavit svůj čas, abych dokázal efektivně pracovat, ale zároveň si dopřál i zasloužený odpočinek? Mám vyzkoušet nějaké techniky time managementu nebo třeba plánování pomocí kalendáře? Co mi pomůže lépe rozlišit mezi pracovním a osobním časem? Někdy mám pocit, že se mi do práce promítají i moje osobní záležitosti, což mě dost vyčerpává. Jak si nastavit pevné hranice mezi prací a volným časem, když jsem často připojený k internetu a mám dostupnost téměř 24 hodin denně? Zajímalo by mě, co děláte vy, abyste zůstali v psychické pohodě a nezbláznili se z nekonečné práce a stresu. Jaké metody používáte na regeneraci? Další věc, co mě trápí je, jestli je lepší mít delší bloky práce s kratšími přestávkami, nebo naopak kratší bloky s delšími pauzami. Kdo má prosím nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto nastavením? Případně jak si udělat čas na relaxaci, když mám tolik povinností? Rád bych slyšel názory a rady od lidí, kteří už to zvládli.

199 slov
2 minut čtení
9. 8. 2022
Vlastimil Burian

Takhle to je, když se snažíš zvládnout víc projektů a k tomu se snažíš mít ještě nějaký osobní život. Hranice mezi prací a volnem je fakt důležitá. Zkus nastavit pevný pracovní čas, třeba od 9 do 5, a pak se prostě odpojit. Můžeš si naplánovat pauzy, klidně zkus Pomodoro techniku – 25 minut práce a pak 5 minut přestávka. Taky doporučuji si udělat seznam úkolů na den, abys věděl, co všechno musíš splnit, a třeba si to i rozdělit podle priorit.

Pokud máš pocit, že ti do práce zasahují osobní věci, zkus si vyhradit místo na práci, kde tě nic neruší. Klidně si nastav alarm na konci pracovního dne – jakmile zazvoní, tak prostě vypni počítač a dej si čas pro sebe. Co se týče regenerace, já osobně se snažím aspoň jednou za týden vyrazit ven na výlet nebo jen tak na procházku. Je fajn vypnout hlavu. A co se týče bloků práce, to je hodně individuální – některým lidem vyhovují kratší bloky s delšími přestávkami, jiným delší bloky s kratšími – zkus obojí a uvidíš, co ti sedne víc.

180 slov
1.8 minut čtení
20. 11. 2024
Daniela Palečková

To, co popisuješ, je fakt běžný problém. Já jsem na tom byl podobně, takže pár tipů, co mi pomohly. Zkus si nastavit pevný pracovní hodiny – třeba od 9 do 17. Měj jasně daný začátek a konec práce. Pomocí kalendáře si naplánuj úkoly a přestávky. Co se týče odpočinku, ideální je udělat si krátký break každou hodinu, ale klidně si dej i delší pauzu po dvou hodinách – to záleží na tobě, jak se cítíš.

Jasné hranice mezi prací a osobním časem jsou důležitý, takže zkus vypnout notifikace po pracovní době a nedívat se na maily. Když máš volno, věnuj se něčemu, co tě baví, ať už je to sport nebo čtení.

A co se týče regenerace, já doporučuji vyzkoušet meditaci nebo prostě jen tak venku na vzduchu. Uvidíš, že ti to pomůže v uvolnění a lepší soustředěnosti. Hlavně nebuď na sebe moc tvrdý – odpočinek je taky produktivní! Takže držím palce.

152 slov
1.5 minut čtení
5. 8. 2024
Hana Kočová
Succeed.cz/Články/Časový management
Work-Life Balance: Jak efektivně řídit čas mezi prací a osobním životem?Získejte rady a osvědčené metody pro udržení rovnováhy mezi profesním a soukromým životem, které vás posunou k lepšímu work-life balance.
1000 slov
10 minut čtení
29. 7. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky