Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se bojím udělat další chybu?

Co dělat, když se bojím udělat další chybu?

V poslední době mám pocit, že se neustále snažím udělat všechno dokonale, a to mě dost svazuje. Mám strach, že když udělám chybu, tak to ovlivní nejen mě, ale i lidi kolem mě. Třeba v práci, když mám přijít s novým nápadem nebo projektem, tak mě paralyzuje myšlenka na to, že bych mohl něco pokazit. Vždycky se snažím mít všechno naplánované do detailu, ale jakmile dojde na realizaci, cítím ten tlak a nervozitu. Přitom vím, že chyba je součástí učení, ale moje hlava mi říká něco jiného. Jak se tedy vyrovnat s tímhle strachem z chyb? Co dělat, abych se mohl soustředit na pokrok a ne na to, co všechno může jít špatně? Je dobré mít nějaké techniky nebo tipy, jak zvládat tu úzkost? Jak se s tímto problémem vypořádávají ostatní podnikatelé nebo lidé, kteří se chtějí posunout dál? Jak mohu změnit svůj přístup a začít vnímat chyby jako příležitosti k růstu místo jako katastrofy? Bylo by super slyšet vaše zkušenosti nebo rady.

163 slov
1.6 minut čtení
13. 11. 2023
Ondřej Soukup

To, co popisuješ, je hodně běžný problém. Spousta lidí se bojí chyb, hlavně v práci. Zkus si uvědomit, že nikdo není dokonalý a každý dělá chyby. Místo abys se soustředil na to, co by mohlo jít špatně, zkus přemýšlet o tom, co se můžeš naučit z toho, co se stalo. Určitě to chce změnit mindset. Můžeš si třeba stanovit malé cíle a postupně si zvykat na to, že občas něco nevyjde. Tím si ulevíš od tlaku a zjistíš, že svět se nezboří, když uděláš chybu. Dobrý tip je také sdílet svoje obavy s kolegy nebo přáteli – často zjistíš, že jsou na tom podobně. A co se týče technik, zkus meditaci nebo hluboké dýchání – to ti může pomoct uklidnit myšlenky před důležitým rozhodnutím. Postupem času bys mohl začít vnímat chyby jako výzvy místo hrozeb. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
24. 8. 2023
Elena Fojtíková

Zní to, jako bys byl v docela těžký situaci. Strach z chyb je něco, co má spousta lidí, zvlášť když se snaží uspět v práci nebo v životě. Nejlepší je si uvědomit, že nikdo není dokonalý a chyby jsou prostě součástí učení. Zkus si dát menší cíle a postupně se posouvat. Místo toho, abys vše plánoval do detailu, zkus mít jen hrubý plán a pak improvizovat. To ti může pomoct zbavit se tlaku. Také můžeš zkusit techniky jako mindfulness nebo dýchací cvičení, aby ses uklidnil před důležitými momenty. Je dobré mít kolem sebe lidi, kteří ti dodají podporu a povzbudí tě, když cítíš strach. A nakonec - když uděláš chybu, vezmi si z toho ponaučení a jdi dál. Všichni podnikatelé dělají chyby, důležité je přistupovat k nim s nadhledem.

129 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2022
Jarmila Štěpánová
Succeed.cz/Články/Krizové situace
Převratné myšlení: Jak se učit ze svých chyb?Objevte strategie a techniky, jak efektivně přetvářet neúspěchy na příležitosti pro osobní růst a úspěch.
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky