Succeed.cz/Fórum/Jak se motivovat při práci z domova?

Jak se motivovat při práci z domova?

Čím dál častěji se potkávám s tím, že spousta lidí teď pracuje z domova a já se snažím přijít na to, jak si udržet motivaci. Když sedím v pyžamu u stolu, je těžké se soustředit na úkoly a dodržovat pracovní dobu. Mám pocit, že ztrácím produktivitu a někdy i chuť vůbec něco dělat. Nevíte, co by mohlo pomoci, aby to nebylo tak těžké? Třeba nějaké tipy na to, jak si udělat pracovní prostředí doma příjemnější nebo jak si nastavit denní rutinu. Měly by tam být třeba pauzy, nebo se víc hýbat? Jaké triky můžete doporučit pro zvýšení soustředění? A co třeba používání různých aplikací pro plánování času nebo techniky jako Pomodoro? Ještě mě napadá, jestli je dobré mít odlišný prostor pro práci a odpočinek, nebo jestli je lepší všechno mít na jednom místě. Opravdu by mi pomohlo vědět, jak to děláte vy ostatní, abyste udrželi motivaci a nezapomněli na důležité úkoly. Jak se vyrovnáváte s prokrastinací? Co vám funguje? Budu vděčný za každou radu!

164 slov
1.6 minut čtení
12. 3. 2024
Václav Zich

Hele, já to mám podobně. Práce z domova může být fakt výzva. Zkus si vytvořit nějaký rituál před prací, aby ses naladil na pracovní režim. Třeba se oblíkat jako do kanceláře – pyžamo nech odpoledne. To ti fakt pomůže. A pak si zkus nastavit pevný pracovní čas a dodržovat pauzy. Mám to tak, že po 25 minutách práce si dám 5 minut pauzu – technika Pomodoro nebo jak se to jmenuje. Každou hodinu pak delší pauzu, jdu se protáhnout nebo si udělat kafe.

Co se týče prostoru, je fajn mít pracovní místo oddělené od zbytku bytu, ale pokud to nejde, aspoň si udělej nějaký koutek, který budeš využívat jen na práci. Pomáhá to s koncentrací. A aplikace na plánování času? Super věc! Mně pomáhá Todoist nebo Trello, abych měla přehled o úkolech.

Prokrastinace je kamenem úrazu – zkus si rozdělit velké úkoly na menší a začni s těmi jednoduššími. Jakmile něco uděláš, hned máš lepší pocit a motivaci pokračovat. Takže se nenech odradit, prostě zkoušej různé metody a najdi to, co funguje právě pro tebe.

173 slov
1.7 minut čtení
26. 9. 2024
Alena Hrušková

Práce z domova je fakt náročná, to znám. Zkus si udělat nějaký rituál na začátek dne, třeba se převléct z pyžama do normálního oblečení. Hrozně to pomůže změnit mindset. Pak si vyhraď jasné pracovní hodiny a dodržuj je, i kdyby to mělo být jen na půl dne. Pauzy jsou super, dej si třeba pět minut každou hodinu, projdi se po bytě nebo si udělej kávu.

Já osobně používám aplikaci na plánování úkolů, to mi pomáhá mít přehled a cítit se víc produktivně. Pomodoro technika je taky fajn, 25 minut práce, 5 minut pauza. Co se týče prostoru, tak je lepší mít oddělený pracovní kout, aby ses cítil jako v práci (alespoň trochu). Hýbat se je důležitý - i pár minut protahování nebo krátká procházka ven může nastartovat energii.

Prokrastinace? Snažím se odložit telefon a vyhnout se sociálním sítím během práce. Zkus si nastavit nějaké výzvy nebo odměny za splněné úkoly. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2024
Eduard Kadlec
Succeed.cz/Články/Sebe-disciplína
Kde hledat motivaci k udržení sebe-discipline?Objevte efektivní strategie a tipy, jak najít a udržet motivaci pro zlepšení sebe-discipline v každodenním životě.
1000 slov
10 minut čtení
14. 12. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky