Succeed.cz/Fórum/Jak překonat stagnaci v sebe-disciplíně?

Jak překonat stagnaci v sebe-disciplíně?

Dobrý den, potřeboval bych poradit, co dělat, když mám pocit, že v oblasti své sebe-disciplíny nikam neposouvám. Snažím se už delší dobu zavádět různé návyky, jako je pravidelný režim cvičení nebo dodržování pracovního rozvrhu, ale mám pocit, že výsledek je minimální. Včera jsem si třeba stanovil cíl, že budu každý den psát pár řádků do deníku a po týdnu jsem si uvědomil, že jsem to udělal jen dvakrát. Jak to může být možné? Proč se mi nedaří udržet motivaci a proč se nevidím pokrok? Četla jsem spoustu článků o sebedisciplíně a produktivitě, ale nic z toho mi zatím nepomohlo. Je normální mít takové období stagnace? Jaké konkrétní strategie nebo tipy byste doporučili, abych mohl znovu najít tu správnou cestu a dosáhnout svých cílů? Mám to vzdát a zkusit něco jiného nebo se držet toho, co jsem si naplánoval? Děkuji za jakoukoli pomoc.

142 slov
1.4 minut čtení
6. 4. 2023
Alena Adamcová

Stagnace v sebedisciplíně je normální, dej si čas. Zkus začít s menšími cíli, třeba psát do deníku jen 2-3 dny v týdnu místo denně. Je to víc udržitelné a nevyčerpá tě to. Zhodnoť, proč se ti do toho nechce, jestli to není tím, že si na sebe kladeš moc velké nároky. Případně si vytvoř rutinu – udělej z toho zvyk, třeba při snídani nebo před spaním. Motivace může přijít až s malými úspěchy, tak se zaměř na to, co už zvládneš. Místo vzdávání se zkus postupně navyšovat nároky a uvidíš, že se dostaneš zpět na správnou cestu. Hlavně nebuď na sebe moc přísný a dej si prostor na chyby.

109 slov
1.1 minut čtení
1. 7. 2023
Dominik Koudelka

Stagnace v sebedisciplíně je fakt normální, spousta lidí tím prochází. Někdy si nastavíme moc vysoké cíle nebo očekáváme, že všechno půjde hladce a to pak vede k frustraci. Zkus si to rozdělit na menší kroky. Místo "budu psát každý den" začni třeba s jedním dnem v týdnu. Taky je dobrý mít jasný důvod proč to děláš, to ti může pomoct se motivovat. Co se týče cvičení, zkus si najít něco, co tě fakt baví, a ne jenom něco, co se "musí" dělat. No a pokud nedodržíš plán, neházej flintu do žita, prostě to zkus znova. Důležitý je nevzdávat se a hledat způsoby, jak si to udělat jednodušší a zábavnější.

109 slov
1.1 minut čtení
19. 7. 2024
Emil Zich
Succeed.cz/Články/Sebe-disciplína
Jak vytvářet efektivní plán akce pro posílení sebe-discipline?Objevte, jak vytvořit konkrétní plán, který vás dovede k úspěchu v budování sebe-discipline a jak se vyhnout běžným překážkám.
1000 slov
10 minut čtení
25. 5. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky